Ezt a cikket 2023. 03. 21 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kertesi Ingrid Mráz Nikolett és Dallos Erika estje – Régi és mai magyar muzsika 5.

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. március 21. (kedd) 18 óra

Műsor:
Liszt: Consolation, S.172
Liszt: Csodálatos dolog lehet (Es muss ein Wunderbares sein), S.314
Sugár Miklós: Dalok Kondor Béla verssoraira - Pohár, Hallgatok
Dohnányi: Három dal - Im Traum (op.16 nr. 4), Du silbernes Mondenlicht (op. 16 nr. 2), So fügt sich Blüt’ an Blütezeit (op. 14 nr. 2)
Madarász Iván: Missa brevis
Kecskés D. Balázs: Enyhülés (Arany János verse)
Horváth Márton Levente: Etüdök (Pilinszky János verse)
Erkel Ferenc: Ilonka áriája a Névtelen hősök c. operából
Bartók: Román népi táncok, BB 68
Fekete Gyula: Egy tücsök, Kérés, Áldás, Áve Maria (Gyurkovics Tibor versei)
Liszt: Consolation, S.172
Liszt: Csodálatos dolog lehet (Es muss ein Wunderbares sein), S.314
Liszt: Kling leise mein Lied, S. 301
 
Közreműködik:
Kertesi Ingrid (ének)
Mráz Nikolett (ének)
Dallos Erika (zongora)
Madarász Iván zeneszerző, az est házigazdája
 
Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő, érdemes és kiváló művész. Zenei tanulmányait 1985-ben fejezte be Sziklai Erika tanítványaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének, majd opera tanszakán. Művészi pályáját az Operaház magánénekeseként kezdte meg. 1987-ben a Soros Alapítvány segítségével fél évig Geszti Szilviánál tanult Stuttgartban. 1996 és 1999 között operaházi tagsága folyamatos megtartásával a düsseldorfi és a bonni operaház tagjaként is rendszeresen énekelt főszerepeket. Fellépett Európa számos országában, énekelt többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Thaiföldön. Sikerrel vett részt több nemzetközi énekversenyen. Gyakran énekel dalokat, oratóriumokat, kortárs- és kamarazenét, különösen kedveli a barokk kor műveit. Korábban a Nyugat-magyarországi Egyetemen, majd a Pécsi Tudományegyetem művészeti tanszékén tanított, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Több mint negyven hangfelvétel, lemez jelent meg a közreműködésével.
 
Mráz Nikolett zenei tanulmányait a Gyáli Kodály Zoltán zeneiskolában kezdte. 10 évig fuvolázott, mellette magánének órákra járt. Az éneklés óvodás kora óta jelen van az életében, nem volt kérdés számára, hogy ezzel szeretne foglalkozni. A Weiner Leó Szakgimnáziumban Miskovits Ildikó szárnyai alatt vetette bele magát a klasszikus éneklés rejtelmeibe. 2018-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol a BA képzést elvégezte, jelenleg mester képzése utolsó évét tölti Oratórium- és dalének szakon. Tanárai Kertesi Ingrid és Virág Emese. 2017-ben megkapta a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat. Együtt dolgozott Erdei Péterrel, Nemes László Norberttel, a Mendelssohn Kamarazenekarral és az Ábrahám Consort régizene együttessel. A kóruséneklésnek köszönhetően külföldi fellépéseken is részt vehetett, így énekelt Birminghamben, Londonban, Pekingben, Shanghaiban, ahol megmutathatta magát szólistaként is. 2021 nyarán Medveczky Ádámmal dolgozott együtt, Mozart Varázsfuvolájából énekelte Pamina szerepét. 2021 nyarán részt vett a Musicum Laude mesterkurzuson, ahol Kolonits Klára volt a mestere. 2022-ben pedig a Pure Voice Academy mesterkurzuson tanulhatott Baráth Emőkétől. 2022-ben debütált az Operaházban, Britten Szentivánéji Álom című operájából Borsószirom tündér szerepével léphetett színpadra. 2022-ben elnyerte a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, és szintén ebben az évben részt vett egy olaszországi énekversenyen, ahol a középdöntőig jutott.
 
Dallos Erika karvezető, zongora- és csembalóművész, a Magyar Állami Operaház korrepetitora, az LFZE tanára (kamaraének és recitativo). Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csembaló szakán szerezte Sebestyén János osztályában, posztgraduális képzést Gordon Murray-nál Bécsben végzett (Universität für Musik und darstellende Kunst). 1996-ban a Magyar Állami Operaháztól elnyerte a Juventus-díjat. Számos csembaló-mesterkurzuson vett részt. Zongorakísérőként, csembalistaként fellépett Angliában, Németországban, Romániában, Ukrajnában és Japánban. Számos CD-je jelent meg. Gyakran ad régizenei, kamara- és szólókoncerteket, fellép a Capella Savaria és az Aura Musicale kamaraegyüttesekkel. 2004 óta a Sárospataki Crescendo con Spirito Nyári Akadémia operaszekciójának zenei vezetője.
 
A koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Kertesi Ingrid, Mráz Nikolett és Dallos Erika

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online