Ezt a cikket 2023. 12. 13 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kamaramuzsika gitárra, hegedűre és csellóra

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2023. december 13. (szerda) 18 óra

Onczai Zoltán, Osztrosits Éva és Szalai Lotti
 
Napjainkban -és már jó pár évtizede- a gitár az a hangszer, amellyel a mai ember a könnyűzene révén a legtöbbször találkozik. Az elektromosan erősített gitár hétköznapjaink zenéjének a legfontosabb hangszere. Kevésbé ismert, hogy a tág értelemben vett klasszikus zenében is nagyon fontos szerepet tölt be, az európai zene csaknem ezer éves történetében végig jelen van. A mai estén régi és mai gitármuzsika hangzik majd el, bizonyítva, hogy nem csak a könnyűzenében használatos akkordok megszólaltatására alkalmas ez a hangszer.
Szalai Lotti, a kivételes tehetségű fiatal gitárművész, nemcsak szólógitárra írott műveket játszik ezen a koncerten, hanem két nagyszerű művésztársa, Osztrovics Éva hegedűn és Onczay Zoltán csellón csatlakozik hozzá úgy, ahogy minden időben a gitár a legkülönbözőbb hangszerek kamarapartnere volt.
 
Műsor:
Fekete Gyula: A rózsafa dala
Hollós Máté: Búcsú Aasétól
Tornyai Péter: 4 Bagatell
Franz Schubert: Du bist die Ruh', D.776
Manuel Maria Ponce: Sonata Romantica (Hommage á Schubert)
Madarász Iván: Jan Jansson tíz imája 
Manuel de Falla: Siete canciones populares españolas: 1. El pano moruno, 2. Asturiana, 3. Nana
Madarász Iván: Talizmán
Tóth Péter: Kheirón imája
Kutrik Bence: Crepusculum
 
Közreműködik:
Szalai Lotti (gitár)
Onczai Zoltán (cselló)
Osztrosits Éva (hegedű)
Az est házigazdája Madarász Iván zeneszerző.
 
Szalai Lotti 1999-ben született Veszprémben. Klasszikus gitártanulmányait 9 éves korában kezdte a helyi zeneiskolában, Balatonalmádiban. Már 14 éves kora előtt számos versenyen nyert díjat. 2014-ben sikeresen felvételizett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek képzőjêbe, dr. Eötvös József osztályába. A Zeneakadémia BA képzésén 2021-ben kiváló eredménnyel diplomázott. Jelenleg másodéves mesterszakos a grazi Universität für Musik und darstellende Kunst növendékeként. Gyakran vesz részt olyan kiváló gitárosok mesterkurzusain, mint Manuel Barrueco, Judicael Perroy, Margarita Escarpa, Pavel Steidl, Giampaolo Bandini és Marcin Dylla.Számos díjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken. 2017-ben elnyerte a Bank of China ösztöndíjat és a Junior Prima Díjat. Számos alkalommal lépett fel rangos hazai és külföldi koncerttermekben.
 
Osztrosits Éva hétévesen kezdett hegedülni Brandiszné Szép Emőkénél, majd Kalló Zsoltnál folytatta tanulmányait a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában. 2017-ben szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kokas Katalin tanítványaként. Jelenleg az egyetem doktori iskolájának hallgatója. Számos versenyeredmény fűződik a nevéhez. 2016-ban elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat és egyedüli magyarként a Yamaha-ösztöndíjat is. A 2017/2018-as tanévben doktorandusz hallgatóként kamarazenét oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2019-től a Kruppa kvartettel felvételt nyert a European Chamber Music Academy-be, ahol a világ elismert művészeivel dolgozhatott együtt Európa számos országában. Mesterei között volt többek közt Kokas Katalin, Keller András, Kurtág György, Kalló Zsolt, Gulyás Márta, Günter Pichler, Wagner Rita, Kelemen Barnabás és Takács-Nagy Gábor. Elhivatott kamaramuzsikus: jelenleg a Korossy kvartett tagja. Szólistaként föllépett számos zenekarral. 2018-ban a Zathureczky Ede Versenyen négyéves használatra elnyerte a mester Rogeri mesterhegedűjét. 2020-ban Junior Prima Díjat vehetett át. 2021-ben a Korossy kvartett tagjaként, a nemzetközi Bartók Világversenyen öt különböző különdíjat kapott. Egy évre rá felvételt nyertek a madridi Reina Sofia Egyetemre, ahol a legendás Alban Berg Quartet primáriusa, Günter Pichler kamarazenei osztályában csiszolhatták tovább tudásukat.
 
Onczay Zoltán zenész családban született, és már kisgyermekként megfogta a cselló hangja. A Zeneakadémián és a berlini művészeti egyetemen sok érdekes és hasznos tapasztalatot szerzett tanulmányai során. Jelenleg a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloist szólamvezetője, emelett rendszeresen ad kamara- és szólókoncerteket. A fennmaradó időt legszívesebben gyakorlással, kirándulással és 20 hónapos kislányával tölti.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők, BZS (FSZEK)
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online