Ezt a cikket 2022. 11. 29 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kamaraest – Régi és mai magyar muzsika 4.

 

„Ha szóba kerül, mi a magyar zene, a legtöbb embernek először a népzene jut eszébe. Másodjára Bartók és Kodály neve. Sokan nem is gondolják, milyen gazdag a magyar zenei örökség, az elmúlt évszázadokban hány nagy tehetségű magyar komponista tevékenykedett. A XlX. század világhírű zeneszerzői, Liszt és Erkel mellett számos kortársuk alkotott nagyszerű zenét, gyarapítva a nemzeti zenei kultúrát. Koncertsorozatunk azt a célt tűzte ki, hogy a koncertéletben sűrűn megszólaló szerzők művein túl olyan komponisták is helyet kapjanak, akik alkotásuk rangja, értéke alapján feltétlenül rászolgálnak arra, hogy a zene iránt érdeklődő publikum tudatába kerüljenek mint a magyar zene jeles képviselői. Együtt hangzanak majd el a mai magyar zeneszerzés legkülönbözőbb generációinak – a legfiatalabbaktól a gazdag életművet felhalmozókig – és régebbi magyar komponistáknak az alkotásai. Be kívántuk mutatni azt a kontinuitást, amely a magyar zenei múltból napjaink szerzőihez vezet, hogy hallható, érzékelhető legyen ez a folytonosság.
A hangversenysorozatban élvezhetnek zongorazenét a virtuóz Balázs Jánostól, dalestet az Operaház magánénekesével, Kertesi Ingriddel. Koncertet ad a világjáró Somogyi Quartett is. A sorozatban helyet kapó két kamaraesten olyan kiváló szólisták lépnek pódiumra, mint Oross Veronika és Lakatos György, a Zeneakadémia professzorai, az ifjú kora ellenére nagy nemzetközi versenyek első díjának birtokosa, Wendler Enikő. A magyar zenekultúra fogalmába nemcsak a komponisták tartoznak, hanem azoknak a kiváló hangszeres művészeknek a sora is, akik játékukkal a hazai zeneművészet értékeit gyarapították: Dallos Erika, Kanyó Dávid, Kővári Eszter Sára, Onczay Zoltán, Szabó Marcell, Termes Rita.”

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. november 29. (kedd) 18 óra

Műsor:
Liszt:104. Petrarca-szonett, S.161/5
Bartók: Három Csík megyei népdal, BB 45b
Dohnányi: Ruralia Hungarica, Op. 32/a, 32/d
Horváth Márton Levente: Sonata da chiesa
Madarász Iván: Három történet oboára
Bella Máté: A pillangó álma
Balogh Máté: Hét hangya
Madarász Iván: Fú a szél a nádasban
 
Közreműködik:
Szabó Marcell (zongora)
Onczay Zoltán (cselló)
Kanyó Dávid (fuvola)
Kővári Eszter Sára (ének)
Madarász Iván zeneszerző, az est házigazdája
 
Szabó Marcell zongoraművész 2012-ben diplomázott Nádor György és Kemenes András növendékeként. 2015-ben Junior Prima Díjat, majd háromszor Fischer Annie-ösztöndíjat nyert. Az elmúlt években számos nemzetközi versenyen aratott sikert. 2017-ben a New York Concert Artist versenyen több mint 160 zongorista közül került be a legjobb 9-be. 2018-ban elindította az Orosz Zenei Fesztivált. 2019-ben Cziffra Fesztivál Tehetség díjat kapott. Az utóbbi években olyan helyeken adott hangversenyt, mint az amszterdami Concertgebouw, a bécsi Konzerthaus, a birminghami Town Hall, a hamburgi Elbphilharmonie.
 
Onczay Zoltán zenész családban született, és már kisgyermekként megfogta a cselló hangja. A Zeneakadémián és a berlini művészeti egyetemen sok érdekes és hasznos tapasztalatot szerzett tanulmányai során. Jelenleg a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloist szólamvezetője, emelett rendszeresen ad kamara- és szólókoncerteket. A fennmaradó időt legszívesebben gyakorlással, kirándulással és 20 hónapos kislányával tölti.
 
Kanyó Dávid a Budafoki Dohnányi Zenekar fuvolaművésze. Fesztiválok, szimpóziumok rendszeres fellépője szólistaként és kamarazenészként. Különböző kamaraformációk alapítója, a Budapest Saxophone Quartet, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok rendszeres meghívott művésze. Édesapja után Gyöngyössy Zoltán és Matuz István voltak a mesterei, de karmesteri tanulmányokat is folytatott. Számos hazai és nemzetközi versenygyőzelem áll fuvolásként és karmesterként is a háta mögött. Zenekari tevékenységén túl előtérbe helyezi a kortárs magyar művek bemutatását. Szerelmese a fuvolacsalád legkisebb tagjának, a pikolónak.
 
Kővári Eszter Sára Kaposváron kezdte zenei tanulmányait. Konzervatóriumi évei után 1999–2005 között az Operaház magánénekese. Számos opera- és operettszerepet énekelt Magyarországon és külföldön. Kezdetben koloratúr szoprán, majd egyre inkább szoprán, mezzoszoprán és kortárs operai szerepeket alakított. Jelentős egyházzenei tevékenységet folytat. Kokas-pedagógusként a legkisebbek zenei nevelésével is foglalkozik. Artisjus-díjjal öt alkalommal tüntették ki. Kimagaslóan sok televízió- és médiafelvétel résztvevője. A NobilArt Művészeti Egyesület alelnöke, a Zenét Másként Egyesület alapítója.
 
A koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Szabó Marcell, Onczay Zoltán, Kanyó Dávid, Kővári Eszter Sára

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online