Ezt a cikket 2022. 05. 21 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Passion of Musicke – angol kamarazene a 16–18. századból

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2022. május 20. (péntek) 18 óra
 
Műsor:
Válogatás Hume, Coperario, Drew, Brade, Simpson, Locke és Purcell műveiből
 
Közreműködik:
Illés Szabolcs (hegedű)
Charlotte Schwenke (viola da gamba)
Budai Dávid (viola da gamba)
 
Illés Szabolcs barokkhegedűs, HIPP- (Historically Informed Performance Practice) specialista. Modern és barokk hangszeres diplomáit Budapesten és Lipcsében, barokkhegedűs mesterdiplomáját Brüsszelben, Sigiswald Kuijken osztályában szerezte, mint mesterének egyetlen magyar származású növendéke és az általa alapított barokkhegedűs iskola egyetlen magyarországi képviselője. 2009-től tanárának világhírű zenekara, a La Petite Bande tagjaként is számos produkcióban szerepelt. Tíz éven át koncertmesterként vezette a csehországi Hof-Musici együttest, mellyel barokk operák rekonstrukcióján és bemutatásán munkálkodott. Szólistaként és kamarazenészként egész Európában koncertezik többek között a bécsi Dolce Risonanza, a német La Moresca és a magyarországi Recurring Company kamaraegyüttesekkel, melyekkel számos lemezfelvételt is készített. Eddig négy szólóalbuma jelent meg, nagyrészt saját kutatásai nyomán. Hangszeres kurzusokat, előadásokat tart Európában és Új-Zélandon. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi szakának hallgatója és a BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának tudományos szakalkalmazottja. További információk: www.szabolcsilles.com
 
Charlotte Schwenke sokoldalú zenész, viola da gamba játékos, aki a Würzburgi Zeneművészeti Főiskolán folytatott zongora, karvezetés, zenetudomány és viola da gamba tanulmányokat. Jelenleg a Schola Cantorum Basiliensis mesteriskolájának gambás hallgatója Paolo Pandolfo osztályában. Régizenei ismereteit többek között Andreas Scholl, Emma Kirkby, Frieder Bernius kurzusain is gyarapította. Viola da gambával és lirone-nal continuojátékosként és szólistaként is rendszeresen koncertezik (Madrigalchor der Hochschule für Musik München, Würzburger Hofkapelle, Vokalensemble München, Svapinga Konsort). Az általa alapított trióval Anna Feith (szoprán) és Lorenzo Abate (lantok) társaságában állandó szereplője a régizenei koncerteknek Schleißheim kastélyában. Mindezek mellett Würzburg környékén karvezetőként is tevékenykedik. 2016-ban Femme’o’logie néven női kart alapított. Együtteseivel elnyerte a Deutscher Musikwettbewerb 2019-es évre hirdetett ösztöndíját.
 
Budai Dávid kamarazenész, szólista, a historikus improvizáció és pedagógiai technikák specialistája. Tanulmányait a lipcsei Felix Mendelssohn-Bartholdy Zeneakadémián és a Brémai Művészeti Egyetemen Hille Perl és Irene Klein vezetésével, valamint a Lyoni Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen Marianne Muller meghívott viola da gamba növendékeként folytatta. Mesterkurzusokon Wieland Kuijken, Vittorio Ghielmi, Urbanetz Kristóf és Asako Morikawa (Fretwork) játékmódját figyelte meg. Improvizációs mesterei Martin Erhardt, Barnabé Janin, Jean-Yves Haymoz és Marco Ambrosini. A viola da gambák játéka mellett a violone és a reneszánsz hegedűk technikáját is elsajátította, ami hozzájárult széleskörű nemzetközi kamarazenei tevékenységéhez. A PRISMA együttessel a H.I.F. Biber Nemzetközi Kamarazenei Verseny (Linz) nyerteseként a francia EEEmerging (Ambronay) program támogatottja, CD-szponzoráltja; 2015 óta nemzetközi fesztiválok vendége. Kutatói munkájában az angol tabulatúrás irodalom, a „lyra viol” került fókuszba. Gáll Ferenc hegedűépítővel egyedülálló, kora 17. századi hangszeregyüttest hozott létre, mely 2018 óta Illés Szabolcs nyári régi zenei kurzusain kipróbálható.
 
Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Illés Szabolcs, Charlotte Schwenke, Budai Dávid
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online