Ezt a cikket 2023. 12. 06 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ideje van a zenének – esték Hollós Mátéval

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. december 5. (kedd) 18 óra
 
Hollós Máté
 
„A zene időbeli művészet. Van ebből gond: a regényt olvashatjuk vissza-visszatekintve, a festményt vizsgálhatjuk akár órákig, a szobrot körüljárhatjuk. A zenében a szerzőnek kell gondoskodnia a „körüljárásról”, ezért már a témába is beépíti az ismétlést, hát még a formába a visszatérést. Azt variálhatja, de ha azonosat ír, akkor is átértékelődik a hallgatóban, sőt, már az előadóban akaratlanul is.
De meddig tart egy-egy formaegység a zenében? Meddig kell tartania? Hogyan tréfálja meg az alkotó a hallgatót? Tudja-e, tudhatja-e a közönség, hogy meddig tart a darab, vagy annak adott szakasza?
 
Idei őszi három találkozásunk a zenei időben igyekszik tájékozódni. Korábbi hagyományunktól eltérően nem mindent ütemről-ütemre, „hangról-hangra” boncolunk. Egész tételeket is fognak hallani. De ne bánkódjanak – vagy ne örüljenek? –, bevilágítunk ám a zenei idő zegzugaiba.
Javaslom, ne késsenek! Időben érkezzenek, hogy otthon legyenek a zene idejében.”
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Hollós Máté
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online