Ezt a cikket 2021. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hárfa, tuba, harmonika – hangszerrandevú

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2021. november 12. (péntek) 18 óra
 
Műsor:
J. S. Bach: Jesu, Joy of Man’s Desiring
Sándor László: Korál
Marin Marais: La folia
Nyitrai László: Leggero
J. S. Bach: Siciliana
Bánkövi Gyula: Souvenirs de Pierrot
Dragony Tímea: Ostara
Sosztakovics: Adagio
Tihanyi László: Linos (részlet)
Bánkövi Gyula: En arrière des nuages rouges
Sosztakovics: Keringő No. 2.
Rózsa Pál: Tubarpa
Malek Miklós: Játék és mosoly
Bartók Béla-Kovács Zalán László: Hommage à Bartók
Kovács Zalán László: Kakukk
 
Közreműködik:
Bábel Klára (hárfa)
Kovács Zalán László (tuba)
Demeniv Mihály (harmonika)
 
Bábel Klára zenei tanulmányait ötévesen zongorával kezdte, majd tízévesen hárfával és zongorával párhuzamosan folytatta. Zongora diplomáját 2006-ban jeles minősítéssel, hárfa diplomáját 2007-ben kitüntetéssel vehette át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd részt vett az egyetem doktori képzésén. 2007-2009 között elvégezte a brüsszeli Koninklijk Conservatorium hárfa szakát. 2007-től a cseh Jana Boušková mesteriskolájában tanult. 2010-ben az Artisjus-díj kitüntetettje lett, háromszor nyerte el a Fischer Annie ösztöndíjat. Mesterkurzusokon vett részt Párizsban, Moszkvában, Nizzában. Rendszeresen szerepel szóló- és kamarakoncerteken Magyarországon és külföldön. Számos felvételt készített a Bartók Rádió felkérésére, többek között Jolivet és Francaix kamaradarabjaiból. 2015-ben 1. helyezést ért el a VII. Nemzetközi Marcel Tournier hárfaversenyen kamara kategóriában Kovács Zalán László tubaművésszel, 2016-ban pedig Golden Awardot nyertek a 8. Nemzetközi Svirel-i Kamaraversenyen. 2010 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóhárfása, 2011-től a Sounds of Bábel koncertek művészeti vezetője.
 
Kovács Zalán László 2010-ben szerezte meg tubaművész, tubatanár és kamarazene-művész diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Szabó László volt a tanára. Egyetemi évei alatt a müncheni zeneakadémián is tanult Josef Steinböck osztályában, illetve a legnevesebb tubaművészek mesterkurzusain vett részt (Oystein Baadsvik, Markus Hötzel, Miraphone Tubaquartett stb). 2013-ban visszatért a Zeneakadémiára, ahol DLA doktori képzésen vett részt, majd 2016-ban az ELTE Szociológiai Doktori Iskolájában kezdte el a PhD tanulmányait. Számos hazai és nemzetközi verseny győztese. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként egyaránt, a zeneirodalom remekeit és a számára írt kompozíciók sokaságát előadva itthon és külföldön. Középiskolában és egyetemen is tanít tubásokat, mesterkurzusokat tart és minden évben irányításával kerül megrendezésre a magyarországi tubatábor. Számos kulturális program vezetője, irányításával kezdődött el 2015-ben Magyarországon a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek azóta igazgatója. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban vezeti beszélgetős műsorát, a Zene-Fere Klubot.
 
Demeniv Mihály életének születése óta elválaszthatatlan része a harmonika hangja. Szüleitől – akik maguk is harmonikaművészek és -tanárok – négyévesen kapta meg első, egyoktávos hangszerét. Nyolcévesen nyerte első nemzetközi versenyét Ungváron, azóta számos hazai verseny mellett többek között Olaszországban és Bosznia-Hercegovinában ért el helyezéseket. Demeniv Mihályt a nagyközönség 2014-ben a közmédia Virtuózok című tehetségkutató műsorának döntőseként és különdíjasaként ismerhette meg, melynek köszönhetően ezrek számára válhatott a harmonika zenéje elementáris élménnyé. Széles repertoárját a hangszer iránti elkötelezettsége és szeretete fogja össze: Bach művei jelentik számára a Bibliát, virtuózan játszik Lisztet, szenvedélyesen interpretálja olyan latin szerzők zenéjét, mint Albéniz vagy Piazzolla, és mindig talál magának új kihívásokat a kortárs zene és a jazz területén is. Többször állt már színpadra szimfonikus zenekarok szólistájaként, fellépett olyan nagy koncerttermekben, mint a Zeneakadémia Nagyterme vagy a Los Angeles-i Disney Concert Hall.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
 
A rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány szükséges.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotók: Kovács Zalán László, Bábel Klára, Demeniv Mihály
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online