Ezt a cikket 2022. 10. 05 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fuvolás kvintettek Verebi Végh Ignác kottatárából

 
A gyűjtemény megalapozója a kortársak által „legjelesebb flautistának” titulált Verebi Végh (II) Ignác (1763-1820). Az általa építtetett verebi kastélyban a 19. század elején 18-20 fős társulat működött, és hasonlóan intenzív zenei élet folyt, mint néhány évvel később Martonvásáron. A koncertre ebből a kottatárból válogatott fuvola – hegedű – két brácsa – cselló összeállításra írott kvintetteket a Traverata együttes, melyeket korhű hangszereken ad elő.
 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. október 4. (kedd) 18 óra

Műsor:
Mozart: Kvintett a Figaro házassága c. operából (A K.577-es Al desio... ária korabeli átirata)
Hoffmeister: Esz-dúr fuvolás kvintett, Op. 35 No. 1
Krommer: C-dúr fuvolás kvintett, Op. 58
 
Mozart az Al desio... kezdetű áriát (K.577) 1789 júliusában adta hozzá a Figaro házassága című operájában Suzanna szerepéhez. Ebből is hamar sláger lett, ezért is készülhetett belőle a felhangzó átirat. Az eredeti F-dúr hangnemű áriát D-dúrba transzponálva valószínűleg még ugyanebben az évben maga Hoffmeister ültette át a fenti hangszerösszeállításra saját kiadója számára.
Hoffmeister 1796-ban kiadott Esz-dúr fuvolaötöse a szerzőre jellemző dallamos témákkal és többoktávos ugrásokkal teli fuvolaszólammal egyszerre virtuóz és könnyen befogadható zene. Tételei: 1. Allegro – 2. Poco adagio – 3. Allegretto.
Míg Hoffmeistert inkább Mozart mellé skatulyázza be a mai zenehallgató, a csak öt évvel később született Krommer-kvintett késő klasszikus, sziporkázó ötletekben és érdekes modulációkban gazdag muzsikája már a Beethoven–Schubert-korszakba kívánkozik. Az 1807-ben megjelent fuvolás kvintett tételei: 1. Allegro moderato – 2. Adagio – 3. Menuetto: Allegretto-Trio – 4. Allegro.
 
Közreműködik a Traverata együttes:
Balogh Vera (fuvola), az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa
Feltein Attila (hegedű)
Bolyki András (brácsa)
Cs. Nagy Tamás (brácsa)
Maróth Bálint (cselló)
 
A Traverata együttes repertoárjába a 17-18. századi egyházi és világi, hangszeres és vokális kamarazene egyaránt beletartozik. A korhű hangzás megteremtése érdekében az együttes tagjai korabeli hangszereken, illetve azok kópiáin játszanak, és koncertjeiket lehetőség szerint a zenéhez illő környezetben rendezik. Fontos számukra, hogy törzsközönségükön túl az új hangverseny-látogatókat is segítsék a régizenei irányzat és az egyes művek megértésében, ezért a megszólaló darabokat és azok szerzőit rövid ismertetőkkel mutatják be. Az együttes működéséhez közel 100 barokk és klasszikus zenemű magyarországi bemutatója fűződik. További információ: www.traverata.hu
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: a kvintett tagjai

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online