Ezt a cikket 2022. 09. 29 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fuvolajáték rejtelmei a 18. században - beszélgetés dr. Balogh Verával a francia fuvolaiskolákról

 
A társalgás alapja Balogh Vera 14 kötetes munkája lesz, de olyan témákat boncolgatnánk, mint például mi az a fuvolázó automata; mely királyok voltak fuvolabolondok, s az általuk teremtett divat milyen következményekkel járt; ki lehetett az 1600-as években udvari zenész; hogyan készültek anno a kották, és miért is fontos ma, hogy például Rameau vagy Lully zenéje milyen hangszeren szólal meg egy koncertteremben.
 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. szeptember 28. (szerda) 18 óra
 
Közreműködik:
Dr. Balogh Vera
Székács Barbara
Sz. Tóth Ágnes
 
Dr. Balogh Vera a hazai régizenei élet meghatározó fuvolása. Repertoárja a barokktól a kora romantikáig terjed. Brüsszelben Barthold Kuijken növendékeként diplomázott 1999-ben, majd 2015-ben doktorált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, amelynek barokkfuvola- tanára. Rendszeresen tart előadásokat régizenei témákban zeneművészeti egyetemeken, iskolákban és kurzusokon. Barokk zenekarokkal és kamaraegyüttesekkel koncertezik, a Traverata kamaraegyüttes állandó tagja, amelyek nevéhez többek közt számos barokk és klasszikus mű újrafelfedezése és újkori bemutatója fűződik. 2020-ban jelent meg hiánypótló, „Francia fuvolaiskolák és fuvoláról szóló írások 1600-1800” című, 14 kötetes kiadványa. Kutatótanári státuszában jelenleg a 18. századi angol fuvolaiskolák fordítását és feldolgozását végzi. Az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjának ösztöndíjasa, témája a Verebi Végh család kottagyűjteménye fuvolára írt darabjainak katalogizálása, digitalizálása és megismertetése.
 
Székács Barbara történész diplomáját a József Attila Tudományegyetemen, angol szakos diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, klasszikus ének előadóművész diplomáját pedig a Miskolci Egyetemen szerezte. Jelenleg a Purcell Kórus tagja.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Raffay Zsófia, Székács Barbara

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online