Ezt a cikket 2022. 10. 20 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fuvola, fagott, zongora – Régi és mai magyar muzsika 2.

 

„Ha szóba kerül, mi a magyar zene, a legtöbb embernek először a népzene jut eszébe. Másodjára Bartók és Kodály neve. Sokan nem is gondolják, milyen gazdag a magyar zenei örökség, az elmúlt évszázadokban hány nagy tehetségű magyar komponista tevékenykedett. A XlX. század világhírű zeneszerzői, Liszt és Erkel mellett számos kortársuk alkotott nagyszerű zenét, gyarapítva a nemzeti zenei kultúrát. Koncertsorozatunk azt a célt tűzte ki, hogy a koncertéletben sűrűn megszólaló szerzők művein túl olyan komponisták is helyet kapjanak, akik alkotásuk rangja, értéke alapján feltétlenül rászolgálnak arra, hogy a zene iránt érdeklődő publikum tudatába kerüljenek mint a magyar zene jeles képviselői. Együtt hangzanak majd el a mai magyar zeneszerzés legkülönbözőbb generációinak – a legfiatalabbaktól a gazdag életművet felhalmozókig – és régebbi magyar komponistáknak az alkotásai. Be kívántuk mutatni azt a kontinuitást, amely a magyar zenei múltból napjaink szerzőihez vezet, hogy hallható, érzékelhető legyen ez a folytonosság.
A hangversenysorozatban élvezhetnek zongorazenét a virtuóz Balázs Jánostól, dalestet az Operaház magánénekesével, Kertesi Ingriddel. Koncertet ad a világjáró Somogyi Quartett is. A sorozatban helyet kapó két kamaraesten olyan kiváló szólisták lépnek pódiumra, mint Oross Veronika és Lakatos György, a Zeneakadémia professzorai, az ifjú kora ellenére nagy nemzetközi versenyek első díjának birtokosa, Wendler Enikő. A magyar zenekultúra fogalmába nemcsak a komponisták tartoznak, hanem azoknak a kiváló hangszeres művészeknek a sora is, akik játékukkal a hazai zeneművészet értékeit gyarapították: Dallos Erika, Kanyó Dávid, Kővári Eszter Sára, Onczay Zoltán, Szabó Marcell, Termes Rita.”

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. október 19. (szerda) 18 óra

Műsor:
Dohnányi: Ária
Tóth Péter: Trio
Madarász Iván: 3 páratlan tánc
Doppler: Magyar fantázia
Szigeti István: Képtelenségek fuvolára és fagottra
Bella Máté: Phantasm
Fekete Gyula: Fagottverseny (I. tétel)
Doppler: Andante és Rondó
 
Közreműködik:
Oross Veronika (fuvola)
Wendler Enikő (fuvola)
Lakatos György (fagott)
Termes Rita (zongora)
Madarász Iván, az est házigazdája
 
Oross Veronika fuvolaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált docense. 25 évig a MÁV Szimfonikus Zenekar szólófuvolása volt, 15 különböző fuvolaversenyt játszott el a zenekar élén. Szólistaként és kamarazenekarokkal is rendszeresen fellép, több lemezfelvétele jelent meg a Hungaroton gondozásában. Mások mellett olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Yehudi Menuhin, Kurt Sanderling, Charles Dutoit, Martha Argerich, Mischa Maisky, Luciano Pavarotti, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső.
 
Wendler Enikő zenész családba született, így nem volt kérdéses, milyen pályát választ. Tízévesen kezdett versenyezni, és New Yorktól Oszakáig, Salzburgtól Budapestig számos jelentős versenygyőzelmet aratott. A bécsi Zeneakadémia szólófuvola osztályának diploma előtt álló művésze rendszeresen együttműködik a hazai jelentős zenei együttesekkel. Játszott a Győri Filharmonikus Zenekarral, a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, legutóbb pedig a Nemzeti Filharmonikusokkal Madarász Iván 3. fuvolaversenyét játszotta.
 
Lakatos György fagottművész az LFZE docense. 1987-ben diplomázott a Zeneakadémián. 1985 óta az Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának első fagottosa. 1996-ban Liszt-díjjal tüntették ki. 1993 és 1997 között négyszer nyerte el az Artisjus kitüntetését magyar kortárs kompozíciók tolmácsolásáért. Lemezei jelentek meg szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt. Európa szinte minden országában koncertezett, versenyzett vagy tanított, de turnézott Amerikában és Izraelben is. Életre hívta a jótékony célú, beteg gyermekeket támogató Kék Madár Fesztivált.
 
Termes Rita (DLA) zongoraművész tanulmányait a budapesti és a müncheni zeneakadémián végezte. Zongorakísérői pályafutását 30 éve a Bartók-konzervatóriumban kezdte Gyöngyössy Zoltán osztályában, akit egyik legfontosabb mesterének tart. A fuvolarepertoár számos darabját játszotta és játssza mint a Zeneakadémia tanára. Emellett az egyetem ének tanszakán színpadi gyakorlat tantárgyon zenei munkatárs, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, budapesti színházakban zenei vezető.
 
A koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Oross Veronika, Wendler Enikő, Lakatos György és Termes Rita

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online