Ezt a cikket 2023. 10. 16 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Főszerepben a tuba

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. október 16. (hétfő) 18 óra
 
Szentpáli Roland (tuba) és Szőcs Henrik (zongora)
 
A hangszereknek az európai zene évszázadaiban kialakult egyfajta tradicionális szerepük. Az adott instrumentum hangterjedelme, fekvése vagy mozgékonysága/nehézkessége szinte magától kínálta azt a helyet, amelyet betölthetett a többi hangszer között. A dallamot például fuvolára, hegedűre vagy klarinétra bízták a szerzők, a fagott vagy a tuba magától értetődően kínálkozott a zenei anyag alapjának a megtámasztására. Ebből a sztereotip szerepből azonban vagy a zeneszerző fantáziája vagy a hangszer előadóművésze gyakran kiragadta a látszólag legkötöttebb szerepű instrumentumot is. A tubának a régi korokban valóban igen kevés feladatot adtak a komponisták. Szentpáli Roland mind virtuóz előadóművészként, mind szerzőként megmutatta, hogy milyen fantasztikusan gazdag lehetőségei vannak ennek a hangszernek. Koncertünkön a tuba énekelni fog, lágy lesz vagy erőteljes, kecses vagy pattogós ritmusú. Mondhatjuk: a művészi erő, a tehetség, a fantázia legyőzi a fizikai adottságokat, a képzelet, a művészi teremtő erő a matéria fölé kerekedik. Az avatott hangszerjátékos kezében a „cső” (ez a tuba szó jelentése) mindentudóvá, minden zenei szerepre alkalmatossá lesz.
 
Műsor:
Madarász Iván: Concertuba
Balogh Máté: Ostdeutsche Autofantasie (ősbemutató)
Bánkövi Gyula: Les Souvenires de Pierrot
Tornyai Péter: Chansons volées (ősbemutató)
Kutrik Bence: Limerick
Horváth Balázs: ADM
Bella Máté: Titán
Szentpáli Roland: Carmen-fantázia
 
Közreműködik:
Szentpáli Roland (tuba)
Szőcs Henrik (zongora)
 
Az est moderátora:
Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző
 
Szentpáli Roland 1977-ben született Nyíregyházán. Tizenkét éves korában kezdett euphoniumon játszani, majd a következő évtől tubázni Lukács Sándor irányításával. 1991-től 1995-ig a Bartók-konzervatóriumban tanult Budapesten, ahol Baszinka József és Adamik Gábor voltak a tanárai. További tanulmányait Szabó László növendékeként folytatta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Részt vett Roger Bobo, Mel Culbertson, Manfred Hoppert és Sam Pilafian kurzusain, és számos ösztöndíjat kapott külföldi tanulmányaihoz. Számos sikere között a legkiemelkedőbbek közé tartozik első helyezése a Lahti Nemzetközi Rézfúvósversenyen Finnországban (2001), az International Performer's Competition versenyen Brnóban, Csehországban (2000) és az International Tuba Competition versenyen Chejuban, Koreában (2000). Emellett második helyezést is elnyert a rangos Markneukirchen International Tuba Competition versenyen 2000-ben, és díjazott volt más versenyeken. Aktív zeneszerzőként is, sok művet írt tubára, kamarazenekarra és zenekarra számos stílusban. 1994 februárjában saját tbaversenyét adta elő, amit a televízió is közvetített. Műveit a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Bartók Béla Zeneművészeti Egyetem Zenekara is játszotta és rögzítette. Utolsó szóló CD-je I killed my lips címmel négy saját kompozíciót tartalmaz. Jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elsőtubása. Több mesterkurzust tartott az Egyesült Államokban, Japánban és számos európai országban. Honlapja: https://rolandszentpali.com
 
Szőcs Henrik a magyarországi klasszikus zenei szcéna fiatal zongoristája. Előadásában az emberi természetre, szellemre és közlésre fektet hangsúlyt. Kortárs előadásokban rendszeresen közreműködik.
 
A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Raffay Zsófia (Szentpáli Roland fotója)
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online