Ezt a cikket 2023. 11. 15 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fénytörések – Kollár Zuzsa zongoraestje

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2023. november 14. (kedd) 18 óra
 
 
Műsor:
Nagy Ákos:
- Enormi alberi nodosi che ondeggiano
- ...et la moraine chante sous la glace fondante
- Les empreintes du temps
- Táncdal-féle Ummon stepped on his shadow
- Amărăciuni ţigăneşti – Instantanee din mulţime
- Waldeinsamkeit
- Rasende Wassertropfen (Am Grab Schönbergs)
- Solness' acrophobia
- Clairvoyance
- Les cloches rouillées de la nuit
- Alba - canso
Martin Münch:
- Impressions meditative op.53
 
Közreműködik:
Kollár Zsuzsa (zongora)
 
Kollár Zsuzsa a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Rendkívüli Tehetségek tagozatán folytatott tanulmányait követően 1977-ben felvételt nyert az Akadémia zongora tanszakára, amelyet Jandó Jenő és Nemes Katalin növendékeként végzett el. 1982-87 között tanulmányait Alfons Kontarsky osztályában folytatta, előbb Münchenben, majd a salzburgi Mozarteumban. Egy évet töltött a Banff Centre School of Fine Artsban egy Sebők György támogatásával elnyert ösztöndíjjal, akinek mesterkurzusait 1987-1999 között látogatta. Nemzetközi zongoraversenyek díjnyertese, szólistaként és a Láng Gabriellával alkotott zongora-duó tagjaként is. Fellépett Európa számos országában, valamint több rádiófelvételt készített. Turnén vett részt a kanadai Vancouverben és Victoriában, koncertezett a Calgary Filharmonikusokkal. Hangfelvételeket készített a Naxos (Mozart, Schubert) a Koch-Schwann (Reger, Busch) valamint a Hungaroton (Koessler, Moór, Seiber) lemeztársaságok számára. Alapító tagja a kortárs zenét játszó Componensemble-nak. Számos ősbemutató előadása fűződik nevéhez, 2000-ben elnyerte a Szerzői Jogvédő Hivatal (ARTISJUS) előadóművészi díját.
 
Martin Münch zeneszerző 1961-ben született Frankfurtban, Mainzban tanult zenét és filozófiát. Később Wolfgang Rihm professzornál tanult a karlsruhei konzervatóriumban. Zongoristaként fellépett Olaszországban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Japánban és Spanyolországban. Legutóbbi műsorán Albéniz Iberia című teljes szvitje szerepelt, amit eddig Párizsban, Wiesbadenben, Bambergben, Zürichben, Stuttgartban és Nürenbergben adtak elő. Felvételt készített a rádió és a televízió számára (SDR nad SWF). Zenei "életműve" tizennégy darabot tartalmaz, ezek a zongoramuzsikától a zenekari zenéig terjednek. Az 1996-ban megjelent Katharsis című CD-jét a kritikusok (Frankfurter Rundschau, Die Zeit és NMZ) lelkesedéssel fogadták. Martin Münch a heidelbergi Egyesület az Utolsó Romantika Kultúrájáért alapítója, 1994 óta a Bambergi Egyetem zongoraprofesszora.
 
Nagy Ákos zeneszerző a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte tanulmányait. Gyermekkorában a kötelező kóruséneklés mellett hegedülni tanult Petky Árpádtól a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskolában, amit négy év után abbahagyott. Autodidaktaként tanult tovább, mesterkurzusokat, szemináriumokat és egyetemi előadásokat látogatott. Budapestre 2000 szeptemberében költözött. Két évig magánúton ellenpontot és zeneelméletet tanított és felvételire készítette elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezőket. Művészete szintetikus, szintetizáló hajlamú, a németalföldi polifón hagyományokból építkezik. Elemzi a késő gótikus és a kora reneszánsz zenei világot, amelynek nyomait művein éppen úgy tetten érhetjük, mint ahogy az erdélyi népzene, az indiai, a khmer, a balinéz vagy a japán kultúra hatását. A kétezres évek elejétől sorra találkozhatunk cikkeivel, recenzióival, zenei tárgyú írásaival a kulturális lapok hasábjain, számos zenei projekt fűződik a nevéhez. Bemutatója hangzott el Magyarországon kívül Németországban, Olaszországban és Görögországban, Hollandiában, Svédországba és az Egyesült Államokban is.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők, FSZEK (BZs)
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online