Ezt a cikket 2024. 02. 06 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fauré 100: francia mesterek – Langer Ágnes és Szabó Marcell estje

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2024. február 6. (kedd) 18 óra
 
Langer Ágnes és Szabó Marcell
 
Az idén lesz 100 éve, hogy a francia zeneirodalom egyik legnagyobb alakja, Gabriel Fauré elhunyt. A 79 évet élt zeneszerző tekintélyes munkásságot hagyott maga után nemcsak mint komponista, de mint zeneszerzéstanár is. Amikor született, még Liszt és Chopin komponáltak, halálakor pedig már Bartók és Schönberg alkotott. A Saint-Saëns osztályában tanult szerző olyan későbbi nagyságokra volt hatással, mint Boulanger vagy Ravel, illetve rajta keresztül Debussy. A koncert körbejárja a korszak francia nagyjait, fókuszban a 100 éve elhunyt komponista fiatalkori remekművével, az A-dúr szonátával, mely többek között az író Marcel Proust személyes kedvence is volt.
 
Műsor:
Saint-Saëns: Bevezetés és rondo capriccioso, Op.28
Ravel: a-moll posztumusz hegedű-zongora szonáta
Debussy: g-moll hegedű-zongora szonáta
Fauré: A-dúr hegedű-zongora szonáta, Op.13
 
Közreműködik:
Hegedű: Langer Ágnes
Zongora: Szabó Marcell
 
Langer Ágnes magyarországi ismertségét a 2017-ben először megrendezett Bartók Világversenyen szerezte, ahol harmadik díjat és számos különdíjat kapott. 2017 óta rendszeresen fellép Budapesten, játszott a Rádiózenekar, a Zuglói Filharmónia, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Savaria Szimfonikus Zenekar szólistájaként. 2019-ben a Kaposfest és az Auer Fesztivál meghívott művésze volt, és 2020-ban debütált a Müpa nagytermében Madaras Gergely vezénylete alatt. Ugyancsak 2020-ban a budapesti Fesztiválakadémia koncertjein lépett fel. Elhivatott kamarazenész és szólista, koncertezett Németországban, Angliában, Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban, Oroszországban és Kanadában is. Az IMS Prussia Cove résztvevője volt, és rendszeresen fellép a Casalmaggiore International Festival koncertjein, ahol részt vett Gerhard Schulz, Taras Gabora, NaiYuan Hu és Roger Chase mesterkurzusain. Olyan művészekkel együtt lépett színpadra, mint Jose Gallardo, Maximilian Hornung, Várdai István, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf. 2017-ben Ágnes először lépett fel Tajvanon, a franciaországi Colmar fesztiválon és moszkvában is debütált az Orosz Nemzeti Filharmonikus Zenekarral (NPR), Mihhail Gerts vezénylete alatt. 2018- ban az oroszországi „Spivakov invites” koncertsorozat szólistája volt, Brahms hegedűversenyét Vladimir Spivakov vezényletével adta elő. Egyetemi tanulmányait Németországban, a mainzi Gutenberg Egyetemen végezte Anne Shih osztályában, majd a maastrichti Konzervatóriumban folytatta
Boris Belkin növendékeként. A Peter Eckes Kulturstiftung jóvoltából egy 1782-ben készült Nicolo Gagliano által készített hangszeren játszik.
 
Szabó Marcell 1987-ben született Budapesten, nyolcévesen kezdett el zongorázni. Tanulmányait a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában kezdte meg Batke Márta növendékeként. 1999-ben nyert felvételt a Zeneakadémia előkésztő tagozatára, Eckhardt Gábor osztályába. Zongoraművész-diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Nádor György és Kemenes András tanítványaként 2012-ben szerezte meg. 2010/11-ben a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia vendéghallgatója volt. Részt vett Dmitrij Bashkirov, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Bogányi Gergely, Falvai Sándor, Szokolay Balázs, Jan Michiels, Gottlieb Wallisch mesterkurzusain, s fellépett több magyarországi város mellett Bécs, Pozsony, Párizs, Madrid, Nagoya, Hamburg, Brüsszel és Luxembourg koncerttermeiben. 2005-ben Bíró Sári-emlékdíjat kapott. Versenyeredményeinek sorából kiemelkedik a 2014-es Szegedi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen szerzett győzelme. Ugyanebben az évben Madridból és Párizsból is rangos díjjal térhetett haza: 3. helyezett lett a XXXIII. Nemzetközi Delia Steinberg Zongoraversenyen, és I. díjat hozott el a XVI. Nemzetközi Île de France Zongoraversenyről. 2015-ben a Kocsis Zoltán elnökségével felállított bizottság őt választotta meg a Zeneakadémia Karrieriroda egyik művészének. Ugyanebben az évben a XX. Nemzetközi Carl Filtsch Zongoraversenyen II. díjat nyert Erdélyben, majd novemberben Junior Prima díjjal tüntették ki. 2016-ban és 2017-ben Fischer Annie-ösztöndíjban részesült.
 
A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online