Ezt a cikket 2021. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Édes fiam!” – Haydn-est

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont: 2021. december 10. (péntek) 18 óra
 
Résztvevők:
Egri Márton (klarinét)
Gál Kinga (cselló)
Vitályos Bence (brácsa)

Gál Kinga öt évvel ezelőtt kezdte régizenei tanulmányait a Zeneakadémián, majd Münchenben tanult a Hochschule für Musik und Theaterben. Rendszeresen részt vesz barokk és klasszikus stílusú projektekben, illetve régizenei kurzusokon; aktív részese a magyar régizenei életnek. BA diplomakoncertjére dicséretet kapott, kitüntetéses MA diplomáját tavaly vehette át a Zeneakadémián. Két alkalommal nyerte el a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, melynek révén szert tehetett korhű csellóra és klasszikus korabeli vonóra. Az autentikus hangzásvilág igazán közel áll hozzá, szívügye a régizene hagyományának ápolása.
 
Vitályos Bence hétévesen kezdett el hegedülni az I. kerületi Farkas Ferenc Zeneiskolában, dr. Makláryné Baranyai Valériánál. 14 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Petőfi Erika irányításával folytatta tanulmányait. Kamarazenét ugyanitt Tóth Erikánál tanult. 2017 óta tanul a Zeneakadémián, ahol Kertész Istvánnál és Pintér Dávidnál hegedűt, Wagner Ritánál, Fejérvári Zoltánnál, Kováts Péternél, Falvay Attilánál és Szabó Juditnál kamarazenét hallgatott. Tavaly diplomázott, az idén fejezte be a tanári szakot. Az elmúlt években részt vett Helfried Fister, Anke Schittenhelm, Párkányi István, Richard Ireland és Erika Geldsetzer hegedű, valamint Pauk György, Wagner Rita, Takács-Nagy Gábor és Arnóth Balázs kamara-mesterkurzusain. 2020 szeptembere óta tagja a Szent István Filharmonikusoknak (korábban Zuglói Filharmónia). Amikor csak ideje engedi, nagy kedvvel kamarazenél, a klasszikus összeállításokon kívül időnként barokk formációkban is közreműködik.
 
Egri Márton 2018-ban szerezte meg klarinétművész diplomáját a gráci Zeneművészeti Egyetemen Stefan Schilling osztályában. 2015-ben Nikolaus Harnoncourt kurzusán vett részt, ezután fordult figyelme a historikus klarinétok felé. A gráci egyetemen Ernst Schlader osztályában tanult 18. és 19. századi korhű klarinétokon. A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj és a Sólyom László által adományozott ösztöndíj segítségével tehetett szert hangszereire. Elkötelezett célja, hogy a klarinét korábbi változatait minél szélesebb körben megismertesse.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
 
A rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány és szájmaszk viselése szükséges.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 
Fotók: Egri Márton, Gál Kinga, Vitályos Bence
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online