Ezt a cikket 2023. 12. 05 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lipcsétől Versailles-ig - A Custos Consort CD-bemutó hangversenye

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2023. december 4. (hétfő) 18 óra

Custos Consort Régizene Együttes
 
Műsor:
J. S. Bach: G-dúr triószonáta, BWV 1038
Marais: d-moll passacaille
Telemann: h-moll triószonáta, TWV 42:h4
Marais: d-moll szvit (részletek)
Leclair: D-dúr triószonáta, Op. 2 No. 8
 
Közreműködik a Custos Consort Régizene Együttes:
Márkus-Zalatnay Fruzsina (barokk fuvola)
Szászvárosi Sándor (viola da gamba, művészeti vezető)
Ölveti Matyas (viola da gamba)
Tegyei Zoltán (csembaló)
 
A Lipcsétől Versailles-ig hangverseny repertoárjából került felvételre a Custos Consort Régizene Együttes azonos néven kiadott CD-je, amelyen a barokk kori Németország és Franciaország lenyűgöző zenei öröksége szólal meg. A CD a hangversenyt követően megvásárolható a helyszínen, ahol a művészek dedikálják is a kiadványt.
 
Két hatalom
A barokk Európa térképét markánsan kirajzolt határok szabdalták. Ebből következően a politikai és katonai rivalizálása mellett a nyelvi és kulturális, valamint retorikai különbözőségekből fakadóan jól hallható és látható különbségek figyelhetők meg a művészetekben. Ennek ellenére a művészek sok esetben a határokra mint összekötő kapocsra és lehetőségek tárházára is tekintettek. Ezért fellelhetők a művekben más országok kulturális lenyomatai. Úgy, mint a felcsendülő Bach-triószonáta első tételében a francia-, illetve Telemann és Leclair triószonátájában a vitathatatlan itáliai hatás.
 
Versailles királyi udvara
XIV. Lajos, a Napkirály versailles-i királyi udvara a korabeli művészetek és azon belül a zene
fellegvára. Ebből a szinte kimeríthetetlen forrásból mutatja be a Custos Consort J. M. Leclair szonátáját három hangszerre, valamint máig is az egyik leghíresebb udvari zeneszerző, Marin Marais d-moll triószonátáját, melyet a szerző – mint egy operát – egy gradiózus chaconne-nal zár le.
 
Németország zenéje: Bach és Telemann
Johann Sebastian Bach és Georg Philipp Telemann kétségtelenül a német barokk zene legismertebb komponistái közé tartoznak. A maguk korában a XVII-XVIII. század fordulóján Telemann volt az igazán elismert zeneszerző sztár. Jó üzleti érzékkel kottakiadót üzemeltetett, zeneigazgató volt, emellett szoros barátság fűzte Johann Sebastian Bach-hoz, legígéretesebb fiának, Carl Philip Emanuel Bachnak keresztapja is lett. Mára már nyilvánvaló, hogy e két zeneszerző géniusz összehasonlítása okafogyott.
Míg Telemann igazi barokk zeneszerzőként foglalja el helyét a német zenetörténetben, addig Bach egy korszakot beteljesítő, korszakot befejező mester. Már biztosan állíthatjuk, hogy nem állja meg a helyét a korabeli lipcsei városi vezetés mondata, miszerint kénytelenek voltak „beérni” Johann Sebastian Bach-hal Telemann helyett, aki nem fogadta el a lipcsei városi zeneigazgatói állást.
 
A Custos Consort Régizene Együttes alakulásának pillanatától az úgynevezett régizene hiteles, korhű, de napjaink igényeit is kielégítő előadására törekszik.Változatos hangszer- összeállítású hangversenyeiken az egészen kis kamaraprodukcióktól a kamarazenekari felállásig hallhatja az együttest a közönség. A sokszor elfeledettnek tűnő hangszerek, mint a viola da gamba, blockflöte, lantok vagy akár a középkori hárfa és az ütőhangszerek teszik előadásaikat színes egésszé. Az együttes repertoárja a korai reneszánsztól a barokk koron át a klasszika baritonra és kamarazenekarra írt műveiig tart. Programjaiban prioritást élveznek a viola da gamba családra komponált zenedarabok, a francia érett barokk kompozíciói, valamint a középkor egyházi és világi zenéi. 2009-ben az együttes elnyerte a Kőszegi Kamarazenekari Fesztivál kiemelt nagydíját. Tagjai számos rangos hazai és nemzetközi együttes állandó vendégei.CD-felvételt készítettek a Hungarotonnal és más lemezkiadókkal. Több méltató kritika jelent meg hangversenyeikről és CD felvételeikről.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online