Ezt a cikket 2024. 03. 22 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bach és társai: avagy nem minden J.S., ami BWV

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2024. március 22. (péntek) 18 óra
 
Konta Noémi és Németh Zsombor
 
„A régmúlt kincsei – barangolás a 18. század zenéjében” sorozat második rendezvényén Németh Zsombor hegedűművész–zenetörténész Konta Noémi csembalóművész közreműködésével Szászországba, a Lipcse–Drezda régióba kalauzolja el Önöket.
 
Johann Sebastian Bach (1685–1750) nem szorul különösebb bemutatásra: nevét talán azok is ismerik, akiknek amúgy nincsen különösebb kötődése a klasszikus zenéhez. Bach műveinek tematikus katalógusát (Bach-Werke-Verzeichnis, röviden: BWV) Wolfgang Schmieder adta közre 1950-ben. A katalógus 1080 olyan kompozíciót sorolt fel, amelyet az akkori tudás szerint J. S. Bach alkotott. A listára azonban számos olyan darab is felkerült, amelyről azóta kiderült, hogy egyáltalán nem, vagy nem teljesen J. S. Bach munkája. Ez természetesen nem von le semmit az értékükből, sőt, igazából minőségük fokmérője, hogy egy olyan illusztris zeneszerző műjegyzékébe kerültek be, mint J. S. Bach.
 
Az ismeretterjesztő előadással kombinált hangversenyen felcsendül egy kollaborációban készült szvit részlete, egy valószínűleg nem J. S. Bach által írt – de annál izgalmasabb – szonáta, illetve egy – minden kétségek ellenére – hiteles J. S. Bach mű is.
A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
 
A koncert a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében valósul meg.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online