Ezt a cikket 2022. 11. 09 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ars subtilior – különös régizene / Telt ház!

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. november 8. (kedd) 18.00 óra

 
Guillaume de Machaut (c.1300–1377) világi dalai megteremtették a polifon chanson műfaját, és zeneszerzéstechnikai újításaikkal megalapozták a reneszánsz korának zenéjét. A trubadúrlíra alacsony stílusrétegének már épp halódó táncformái az újonnan kodifikált menzurális kottaírásban kaptak új életet; az antik mitológiára gyakran hivatkozó, szellemes retorikus dalszövegek a felső szólamba kerültek; a strukturális tartószólam (tenor) ellenpontozó párt kapott (contratenor); a zárlatok jól felismerhető formulákkal jelentek meg, s a tonalitás újszerű terei arányosan, gazdaságosan és változatosan kerültek teljes belakásra.
 
Az 1370 utáni francia zeneszerzés nagyrészt követni igyekezett Machaut klasszikus tisztaságú kompozícióit, de néhány helyen – az avignoni és a ciprusi udvarban, Párizs egyes köreiben és Észak-Itáliában egy különös stílus jelent meg: az ars subtilior. Fennmaradt corpusa nagyjából száz darabot számlál. A repertoár leggazdagabb forrásai a Chantilly-kódex (Chantilly, Musée Condé, Ms. 564) és a modenai Este-könyvtár egy gyűjteménye (M.5.24). A darabok harmada ismeretlen szerző műve, a többi összesen húsz-egynéhány komponista munkája. Sokuknak csak a vezeték- vagy a keresztneve ismert, közülük alig valakinek tudunk az életéről bármit is.
A kották először a notáció matematikájának szinte követhetetlen burjánzásával vonják magukra a figyelmet: számos egyedi, akár ellentmondásokkal is terhelt új notációs megoldás bukkan fel bennük. De jobban megnézve, egy lenyűgöző, korai manierizmust találunk e világban: lágy érzelmek differenciált kifejezését magas intellektuális színvonalon, páratlan dialektikával ábrázolva. Ebből a repertoárból igyekeznek átfogóan válogatni, sok szerzőt, sok stílust, sok hangvételt bemutatva a koncert előadóművészei.
 
Műsor:
Solage: Calextone qui fut
Anthonello de Caserta: Beauté parfaite
Goscalch: En nul estat
Johannes Cunelier: Se Galaas
anon.: En Albion
Suzoy: Pictagoras Jabol et Orpheüs
Johannes Vaillant: Par maintes foys
anon.: Ung lion say
Matheus de Perusio: Helas Avril
 
Közreműködik:
Gavodi Zoltán (ének)
Bali János (furulya)
Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)
Davidovics Igor (lant)
Pétery Dóra (orgona)
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Fotó: Gavodi Zoltán, Bali János, Razvaljajeva Anasztázia, Davidovics Igor, Pétery Dóra

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online