Ezt a cikket 2023. 10. 25 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A verizmus születése

 

Nagy szeretettel invitáljuk Önöket egy izgalmas zenei utazásra, amelyen végigkísérhetjük az operairodalom egyik legszebb stílusának, a verizmusnak a megszületését. Miként került az ember legmélyebben megélt drámája az operák cselekményének középpontjába? Hallani fogjuk, ahogy a bel canto stílus mindenek feletti szép dallamaival szemben megjelenik a mindent elsöprő érzelmek zenéje. Érezhetjük majd a változás finom átmenetét az operák zenei anyagán keresztül, eljutunk a romantikus képzelgéstől és a már-már visszafojtott érzelmektől egészen a dráma teljes, nyers és kendőzetlen megéléséig. A műsort szerkesztette: Acha Sophia.

két egybefonódó álarc

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. október 25. (szerda
) 18 óra
 
Műsor:
Bizet: Je dis que rien ne m’épouvante
Verdi: Tu che le vanita
Verdi: Ritorna vincitor!
Ponchielli: Suicidio!
Boito: L’altra notte in fondo al mare
Mascagni: Voi lo sapete o Mamma
Leoncavallo: Qual fiamma avea nel guardo
Puccini: Sola, perduta, abbandonata
Catalani: Ebben ne andro lontana
Giordano: La Mamma morta
Puccini: Vissi d’arte, vissi d’amore
Puccini: Un bel di vedremo
Puccini: Tu che di gel sei cinta
Cilea: Io son l’umile ancella
 
Közreműködik:
Acha Sophia (drámai szoprán)
Takács Barbara (szoprán)
Sándor Szabolcs (zongora)
Acha-Király Zsuzsanna (műsorvezető)
 
Acha Sophia operaénekes énekmestere Ardó Mária opera- és óratóriuménekes. Az ő tanításán keresztül ismerkedhetett meg a Bende Zsolt és Simándy József által használt énektechnikával. Beszédművészetet Havas Judit kurzusán tanult. 2022-től Cheryl Studer amerikai drámai szoprán segíti szakmai fejlődését.2016-2019. között vendégművészként énekelt a Magyar Állami Operaház Nagyköveti Programjának koncertsorozatain. 2018-tól számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, amelyeken olyan neves művészektől tanulhatott, mint Irena Sylia, Lisette Oropesa, Olga Peretyatko Capucine Chiaudani és Komlósi Ildikó. 2018-tól szabadúszó énekművész. Azóta számos európai városban énekelt már. A hazai operaszínpadon 2022-ben debütált Puccini Gianni Schicchi c. operájában La Ciesca szerepében. Széles repertoárján Puccini és más verista zeneszerzők hősnői mellett Verdi, Wagner és Richard Strauss művei is szerepelnek.
 
Takács Barbara operaénekes 2016-ban Kocsár Balázs karmester vezényletével Mozart Titus kegyelme c. operájának Vitellia szerepében debütált az operaszínpadon, ezzel szerezve meg énekművész–operaénekes mesterdiplomáját. A Pécsi Nemzeti Színházban több opera-keresztmetszetben mutatkozott be. Többek között Purcell Dido és Aeneas c. zeneművében Dido szerepében, Händel Julius Caesearjában Cleopatra királynőt megformálva, Mozart Figaro házassága c. operájában Rosina grófnőként lépett a pódiumra. 2017-ben egy nemzetközi Young Artist - fiatal művészek - program keretében együtt dolgozott Placido Domingóval, Spanyolországban, a Valenciai operaházban. Ugyanebben az évben a Neue Stimmen nemzetközi énekversenyen kimagaslóan szerepelt, aminek gyümölcseként a bécsi House der Musikban adott önálló koncertet. 2018-ban a Accademia Teatro alla Scala ösztöndíjasaként egy évet töltött Olaszországban. Az elmúlt évben hazánkban ismét egy Mozart-remekműben mutathatta meg magát, a Don Giovanni c. operában Donna Elvirát alakította. Majd egy modern rendezésben Puccini Gianni Schicchi operájában Nella szerepét énekelte el.
 
Dr. Sándor Szabolcs egyetemi docens 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera mestertanszakának zenei vezetője. Énekesekkel 1996 óta dolgozik együtt zongoristaként, operaházi korrepetítorként és karmesterként. A Magyar Állami Operaházban 15 évadon keresztül dolgozott operaénekesekkel. Meghívott zongoristaként és karmesterként dolgozott Olaszországban, Kínában, Svájcban, Mexikóban, Norvégiában, Spanyolországban,Angliában, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Romániában, Portugáliában. Állandó meghívott zongorista a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen és a barcelonai Tenor Vinas Nemzetközi Énekversenyen. Több alkalommal működött közre olyan énekesekkel, akik nemzetközi és hazai énekversenyeken első díjat nyertek mind opera, mind pedig dal-oratórium kategóriában. 2018-ban tudományos doktori címet szerzett. 2023 augusztusától a debreceni Csokonai Nemzeti Színház zenei vezetője.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Acha Sophia
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online