Ezt a cikket 2023. 06. 09 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy érdeklődés kísérte a közkönyvtári konferenciát

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Helyben vagyunk!, avagy a közkönyvtárak szerepe a helyi közösségek jólétében és jóllétében címmel szervezett nagy érdeklődésel kísért konferenciát, melynek központi témája a könyvtár és az általa szolgált helyi közösség kapcsolata volt.
A szakmai eseményen arra kerestük a választ, hogy a közkönyvtárak működésükkel, szolgáltatásaikkal, programjaikkal, a közösségfejlesztés módszereinek és eszközeinek könyvtári alkalmazásával hogyan tudják segíteni a közösséget, annak igényeit és szükségleteit, hogyan tudnak hozzájárulni a közösség és benne ez egyén fejlődéséhez, jólétéhez és jóllétéhez.
Az eseményen köszöntőt mondott Datner Katalin, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális és Turisztikai Osztályának vezetője és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.
A konferencia közösségszervező és közösségépítő szakemberek, hazai és külföldi gyakorló könyvtárosok segítségével az alábbi témaköröket tekintette át:
- a közkönyvtárak új szerepe a helyi közösségek életében;
- a zöld területek és a kultúra kapcsolata;
- új épületek, új szolgáltatások;
- külföldi példák, jó gyakorlatok;
- közösségi munka a könyvtárakban.
 
Elsőként Ökológia, egészség, demokrácia - A könyvtárak szerepe egy új világ fölépítésében címmel Takács-Sánta András humánökológus, egyetemi docens (ELTE TÁTK) előadása hangzott el.
Ezt követően Automata könyvboxok Lengyelországban – Napos- és árnyoldalak címmel Agnieszka Staniszewska-Mól, a Krakkói Könyvtár igazgatója tartott előadást.
Bardóczi Sándor főtájépítész, tájépítészeti osztályvezető, Főpolgármesteri Hivatal Várostervezési Főosztály részéről A kultúra szerepe a fővárosi zöld területeken című előadást hallhatta a közönség.
Újabb külföldi kitekintő következett, Zágráb új jelképe – a Városi Könyvtár című előadásában Ismena Meic igazgató asszony a 2025-ben befejeződő fejlesztés részleteit ismertette.
A délutáni program Péterfi Ferenc, a Közösségfejlesztők Egyesülete tanácsadó testületének vezetője előadásával kezdődött, aki A közösségi terek kitüntetett szerepe a szomszédságok életében címmel ismertette gondolatait.
 
A következő blokkban jó hazai gyakorlatokat mutattunk be.
Sorrendben a következő előadások hangzottak el:
- Szolnok nappalija/Czakóné Gacov Katalin, igazgató, Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény
- KÖZ-könyvtár-TÉR/Mátraházi Zsuzsanna, könyvtárvezető, Vasas Központi Könyvtár Alapítvány
- "Egy mindenkiért" - a Solymár Imre Városi Könyvtár szerepe Bonyhád életében/ Schnell- Nagy Erika, könyvtárvezető, Solymár Imre Városi Könyvtár
- Könyvtár és találkahely a körúton - A FSZEK Körúti könyvtár közösségi terei és rendezvényei/Kuczkó Andrea, könyvtárvezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Körúti Könyvtár
 
A program levezető moderátora Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató-helyettese volt.
A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának támogatásával valósult meg.
 

Kép a konferenciáról
A konferencián készült fényképek (galéria)
Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról Kép a konferenciáról

Fotók: FSZEK

Információ

Központi Könyvtár

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:
A Sárkányos Gyerekkönyvtár nyitvatartása itt olvasható.

Elérhetőségeinkért kattintson IDE

Vezető és elérhetősége:
E-mail: kktitkar@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5017
Vezető: Farkas Ferenc
igazgató
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
OnlineFacebook link Facebook link Facebook link Youtube link blog link