Fényképek
A Budapest Gyűjtemény a könyvek, folyóiratok, térképek mellett a kezdetektől igyekezett anyagába illeszteni a városképi (főként metszet- és fénykép) ábrázolásokat is. A Fotótár az 1950-es évek végén önállósult, és elsősorban friss riportképek, újságkivágatok révén indult gyarapodásnak. Érzékelve és követve a történet- és társadalomtudományokban, valamint a fotótechnikában az utóbbi évtizedekben lezajlott változásokat, tevékenysége időközben átalakult; mára a képi minőség- és a forrásérték szempontjából is kiemelt helyzetbe kerülő ritka archív (részben amatőr), és a már eleve digitális gépekkel készülő (born digital) kortárs fotográfiák és fotódokumentációk irányába mozdult el.

A jelenleg több mint kétszázötvenezer képet számláló Fotótár a fotográfia kezdeteitől napjainkig teljeskörűen gyűjti a városkép változásait bemutató, illetve a városban működő amatőr és professzonális fotográfusok, fotóművészek és fotóriporterek által készített felvételeket. A rendkívül változatos, heterogén anyagban a (zömmel fekete-fehér) táj-, utca- és eseményképek, épületfotók, portrék, műtermi felvételek, fényképalbumok és képeslapok dominálnak, de kiemelt figyelemmel kezeljük a nagyobb tematikus fényképsorozatokat, fotópályázatok-, kiállítások anyagait, a hozzánk kerülő fotós életműveket (Lugo, Kinszki, Kozelka, Inkey), építészeti/védési dokumentációkat, és egykori szerkesztőségek (Budapest, Népszabadság) anyagait is.

A fotódokumentumokat klimatizált raktári terekben, technika- méret-, és a feldolgozás szintje szerint elkülönülő egységekben tároljuk.

A gyűjtemény - vásárlás, ajándékok révén történő - módszeres fejlesztése mellett feladatunk a megőrzés (feltárás, azonosítás, szakszerű csomagolás), és a képekhez való hozzáférés biztosítása. Kutatószolgálatunk mindenki előtt nyitva áll. Lehetőség van személyes konzultációra és kutatásra, de - különböző adatbázisok, internetes felületek (FSZEK katalógus, Budapest-képarchívum, Hungaricana, Topotéka), ill. az aktív Facebook-jelenlét, webes kiállítások, galériák, mobilapplikációk fejlesztése révén - a távhasználat lehetőségeit is folyamatosan bővítjük. Igény esetén a kiválasztott képekről digitális másolatokat szolgáltatunk.

A Budapest Gyűjtemény Fotótára a Központi Könyvtár 6. szintjén található. Személyes kutatásra előzetes egyeztetést követően, elsősorban hivatali időben (H-P 10-16 óráig) van lehetőség. A gyűjtemény munkatársai, Nagy Zita (nagy.zita@fszek.hu) és Pálinkás Szilvia (palinkas.szilvia@fszek.hu) e-mailen, illetve a (+ 36 1) 411 5027 telefonszámon várják a megkereséseket.
Információ

Budapest Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: bpgyujt@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5026
Vezető: Kiss Borbála
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online