Ezt a cikket 2022. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Testgyakorlatok Pesten és Budán

A sportélet emlékei a Budapest Gyűjtemény plakát- és kisnyomtatványtárában

Tenisz plakát

A rendszeres testmozgás és a versenyszerűen űzött sport széleskörű népszerűvé válása alig másfél évszázada megindult folyamat, kultuszuk azonban mára olyannyira áthatja életünket, hogy azok sem könnyen szabadulnak bűvköréből, akik maguk alig vagy sohasem gyakorolták a sporttevékenységek valamely változatát.

Gyűjteményünk szép számmal őrzi a sportélet nyomtatott emlékeit: versenyek harsogó plakátjait, lövészegyleti hirdetményeket, „szabadúszó-leveleket”, fényképes korcsolya- vagy teniszpálya bérleteket, sportszerboltok reklámjait, tömegsportmozgalmak lelkesítő kiadványait,  nevezetes focimeccsek belépőit és ki tudja még hányféle színes sokszorosítványt – a néhány centiméteres céduláktól a méteres nagyságú fallepedőkig. Veszendő, de magánhagyatékokból, antikváriumokból módszeresen összegyűjtött papírmozaikjai ezek a város múltjának. Ékes nyelvezetük és  grafikáik, olykor viseltes, de épp ez által személyes jegyeket őrző küllemük révén ma is hangulatos korfestő dokumentumai a budapestiek egykori életének.

Négyszázezres plakát- és kisnyomtatványtárunkból válogatott összeállításunk a Budapest Gyűjtemény 6. szinti olvasótermében (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) tekinthető meg. A nyitvatartási idő ide kattintva érhető el.

korcsolyázás plakát

 

        

Információ

Budapest Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: bpgyujt@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5026
Vezető: Sándor Tibor
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.300 Ft
6 hónapra: 5.100 Ft
3 hónapra: 3.700 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online