Ezt a cikket 2022. 05. 03 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabó Ildikó gordonkaművész hangversenye

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. május 2. (hétfő) 18.30 óra
 
Műsor:
Boccherini: C-moll szonáta gordonkára és basso continuóra G.2
Ysaÿe: Szólószonáta gordonkára Op. 28 (I. tétel, Grave)
-szünet -
Meglepetésdarab gordonkára és zongorára
Brahms: F-dúr szonáta gordonkára és zongorára Op. 99 No. 2
Popper: Tündértánc gordonkára és zongorára Op. 39
 
Közreműködik:
Szabó Ildikó (cselló)
Mali Emese (zongora)
Szabó Péter (cselló)
 
Szabó Ildikó gordonkaművész 11 éves korától Mező Lászlótól tanult a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában, nyaranta Starker János mesterkurzusain vett részt. 2011-től Berlinben Jens Peter Maintznál folytatta tanulmányait. 2018-tól Weimarban képezte tovább magát Wolfgang Emanuel Schmidt irányításával. Jelenleg Berlinben él, Németországhoz fűződő kapcsolatát különböző versenyeken elért sikerek és ösztöndíj-támogatások erősítik. Korábbi nemzetközi fellépéseinek helyszínei közé tartozik a Verbier-i Fesztivál, a Los Angeles-i Piatigorsky Nemzetközi Csellófesztivál, a Las Palmasban megrendezett Nemzetközi Bach Fesztivál. A haziak mellett olyan nagy külföldi hangversenytermek színpadán állt, mint a szentpétervári Mariinszkij Színház, a hamburgi Elbphilharmonie, az amszterdami Concertgebouw, a Los Angeles-i Walt Disney Hall, és olyan karmesterekkel lépett fel, mint Vásáry Tamás, Fischer Iván, Michael Sanderling. Különös szenvedély köti a magyar-erdélyi repertoárhoz – ebben a vonatkozásban személyes kapcsolatokat is ápol Kurtág Györggyel és Eötvös Péterrel. 2020 óta a Kronbergi Akadémián folytat tanulmányokat Wolfgang Emanuel Schmidtnél. 2013-ban Junior Prima Díjjal tüntették ki, és ugyanettől az évtől a Német Zenei Alapítvány tulajdonát képező Antonio Sgarbi (Róma, 1894) csellón játszik. A 2020/21-es évadban magyarországi fellépéseit a Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíj támogatta. Európa-szerte 16 nemzetközi versenyen nyert díjat, köztük a 2014-es Nemzetközi Pablo Casals Csellóversenyen is.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
 
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Raffay Zsófia