Ezt a cikket 2022. 10. 25 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Somogyi vonósnégyes és vendégei – Régi és mai magyar muzsika 3.

 

„Ha szóba kerül, mi a magyar zene, a legtöbb embernek először a népzene jut eszébe. Másodjára Bartók és Kodály neve. Sokan nem is gondolják, milyen gazdag a magyar zenei örökség, az elmúlt évszázadokban hány nagy tehetségű magyar komponista tevékenykedett. A XlX. század világhírű zeneszerzői, Liszt és Erkel mellett számos kortársuk alkotott nagyszerű zenét, gyarapítva a nemzeti zenei kultúrát. Koncertsorozatunk azt a célt tűzte ki, hogy a koncertéletben sűrűn megszólaló szerzők művein túl olyan komponisták is helyet kapjanak, akik alkotásuk rangja, értéke alapján feltétlenül rászolgálnak arra, hogy a zene iránt érdeklődő publikum tudatába kerüljenek mint a magyar zene jeles képviselői. Együtt hangzanak majd el a mai magyar zeneszerzés legkülönbözőbb generációinak – a legfiatalabbaktól a gazdag életművet felhalmozókig – és régebbi magyar komponistáknak az alkotásai. Be kívántuk mutatni azt a kontinuitást, amely a magyar zenei múltból napjaink szerzőihez vezet, hogy hallható, érzékelhető legyen ez a folytonosság.
A hangversenysorozatban élvezhetnek zongorazenét a virtuóz Balázs Jánostól, dalestet az Operaház magánénekesével, Kertesi Ingriddel. Koncertet ad a világjáró Somogyi Quartett is. A sorozatban helyet kapó két kamaraesten olyan kiváló szólisták lépnek pódiumra, mint Oross Veronika és Lakatos György, a Zeneakadémia professzorai, az ifjú kora ellenére nagy nemzetközi versenyek első díjának birtokosa, Wendler Enikő. A magyar zenekultúra fogalmába nemcsak a komponisták tartoznak, hanem azoknak a kiváló hangszeres művészeknek a sora is, akik játékukkal a hazai zeneművészet értékeit gyarapították: Dallos Erika, Kanyó Dávid, Kővári Eszter Sára, Onczay Zoltán, Szabó Marcell, Termes Rita.”

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. október 24. (hétfő) 18 óra

Műsor:
Liszt: Angelus! S.378
Hollós Máté: Micsoda álom (vn. tétel)
Kutrik Bence: Sileo
Balogh Máté: Lerchenquartett
Bánkövi Gyula: White Angels
Tóth Péter: Liber Exitium
Kecskés D. Balázs: Vonósnégyes
Madarász Iván: Seol (vn., hárfa, fuvola)
 
Közreműködik:
Somogyi Péter (hegedű)
Lendvai György (hegedű)
Tóth Balázs (brácsa)
Pólus László (gordonka)
Felletár Melinda (hárfa)
Párkai Krisztina (fuvola)
Madarász Iván zeneszerző, az est házigazdája
 
A Somogyi vonósnégyes 1997-ben alakult a Zeneművészeti Főiskola végzett hallgatóiból. Mind a négy művész hangszerének kiváló mestere, a kamarázás mellett kamaraszimfonikus és nagyzenekarban is játszanak, tanítanak. Repertoárjuk igen gazdag, a klasszikus művek mellett a kortárs zene rendszeres megszólaltatói. Bozay Attila harmadik, az együttesnek ajánlott vonósnégyeséből a Hungarotonnál készítettek felvételt. A határokon túl Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Franciaországban, Svájcban és Mexikóban szerepeltek nagy sikerrel.
 
Felletár Melinda a Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzést és hárfát tanult. 1978-ban tanulmányait a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumban folytatta Vera Dulova osztályában. 1984 és 1998 között a Szegedi Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház Zenekarának hárfása. 1985 óta szólistaként is fellép itthon és külföldön,1998-tól a Matáv Szimfonikus Zenekar tagja. A Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában 1990 óta tanít. Számos szóló-, kamara- és nagyzenekari koncertet adott Magyarországon és külföldön olyan nemzetközileg elismert muzsikusokkal, mint Starker János, Varga Tibor, Perényi Miklós és mások.
 
Párkai Krisztina tízévesen kezdett fuvolázni Barnabás Zoltánnál, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Csetényi Gyulánál folytatta tanulmányait. A Zeneakadémián 1991-ben szerzett fuvolaművészi diplomát Kovács Lóránt és Sebők Erika növendékeként. Részt vett Jean Pierre Rampal, Adorján András, Claude Gerard és Helmut Rilling mesterkurzusain. 2002 óta a MÁV Szimfonikus Zenekar első fuvolása. 2004-ben jelent meg Franz Schubert műveiből összeállított lemeze. A zenekari munka mellett sokat és szívesen játszik kamarazenét is.
A koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
A koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: A Somogyi vonósnégyes, Párkai Krisztina és Felletár Melinda