Ezt a cikket 2022. 02. 12 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Per il Signore Pisendel

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2022. február 11. (péntek) 18 óra
 
A 18. század első fele, a szász–lengyel perszonálunió időszaka Drezda kultúrtörténetének aranybetűs fejezete. Az Elba Firenzéjeként is emlegetett város számos művészeti ágban, többek között a zenében Európa egyik centrumává vált. Messze földön híres zenekarának koncertmestere Johann Georg Pisendel (1687–1755), korának egyik legnagyobb hegedűművésze volt. Munkássága nemcsak a hangszeres játékban és zenekarvezetésben volt maradandó, hanem az általa repertoáron tartott művekkel elévülhetetlen érdemeket szerzett a legújabb olasz trendek német földön való elterjesztésében is. 1716–1717-ben az ifjú választóherceg, Frigyes Ágost oldalán Itáliában tett utazása során több kollégájával barátságot kötött, ami számos, kifejezetten neki szánt mű megszületéséhez vezetett – hangversenyünk ezek közül mutat be néhányat.
 
Műsor:
Pisendel: e-moll szonáta hegedűre és generálbasszusra (JunP IV.1)
Vivaldi: c-moll szonáta hegedűre és generálbasszusra (RV 6)
Montanari: d-moll szonáta hegedűre és generálbasszusra
Albinoni: B-dúr szonáta hegedűre és generálbasszusra (T.So 32)
 
Közreműködik:
Németh Zsombor – barokkhegedű
Jánosházi Péter – barokkcselló
Szabó Nóra – csembaló
 

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

A rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány és szájmaszk viselése szükséges.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotók: Németh Zsombor, Jánosházi Péter, Szabó Nóra