Ezt a cikket 2021. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Haydn-triók

TELT HÁZ, A REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT.

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont: 2021. október 22. (péntek) 18 óra

Műsor:
g-moll trió, Hob. XV:1 (1761 k.)
G-dúr trió, Hob. XV:5 (1785 előtt)
c-moll trió, Hob. XV:13 (1790 előtt)
D-dúr trió, Hob. XV:7 (1785)

Közreműködik:
Kalló Zsolt (hegedű)
Baranyay Piroska (cselló)
Fábri Flóra (csembaló)

Bevezeti és a művészekkel beszélget: Malina János zenetörténész

Hangversenyünk egy hosszabb ciklus harmadik állomása. Sorozatunk egyik célja, hogy bemutassa: Joseph Haydn a szóló- és kamarazenéjében legfontosabb szerepet játszó billentyűs hangszerekre, a klavikordra, csembalóra és a fortepianóra – korai zongorára – írt művekben milyen hallatlan felfedező kedvvel és érzékenységgel aknázza ki e rokon hangszerek eltérő lehetőségeit. A másik célunk, hogy a trió-oeuvre ritkábban hallható darabjainak megszólaltatásával meggyőzzük a közönséget: ezek a darabok a zenei tartalom súlya és mélysége tekintetében semmiben sem maradnak el a mester vonósnégyeseitől vagy szimfóniáitól. 

A három kiváló kamarazenész – akiknek ez az első közös hangversenye – Haydn egy korai billentyűs triója mellett az Eszterházán töltött időszak utolsó évtizedének terméséből játszik el három nagyszerű kompozíciót korhű hangszereken – a billentyűs hangszerek közül ezúttal a csembalót juttatva szóhoz.

Kalló Zsolt a Capella Savaria művészeti vezetője, koncertmestere és szólistája. 1990-ben kitüntetéssel végzett a Zeneakadémián Perényi Eszter növendékeként. 1988-89-ben Végh Sándornál is folytatott tanulmányokat Salzburgban. Bejárta a világot több rangos kamaraegyüttes koncertmestereként (Sonora Hungarica, Aura Musicale, Concerto Armonico, Orfeo Zenekar), de szólistaként is ismertté vált TV-, rádió- és CD-felvételein keresztül. Az Authentic Quartett és a Trio Antiqua alapítója. Tomasini, Kraus, Michael Haydn hegedűversenyeinek magyarországi bemutatója is az ő nevéhez fűződik.

Régizenei kurzusok meghívott tanára. 2020-ig, 28 éven át a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára volt. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának egyetemi tanára. 2008-ban Halász Ferenc-díjjal tüntették ki az oktatásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. 2010-ben DLA doktori címet szerzett. 2012-ben Vas Megye Kultúrájáért kitüntetésben részesült, 2014-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2015-ben Publikációs Nívódíjat kapott, 2017-ben dr. István Lajos Innovációs Díjban részesült. 2018-ban habilitált.

Baranyay Piroska modern és barokk csellón valamint gambán is rendszeresen koncertezik itthon és Európa-szerte. A legnevesebb régizenei együttesek első csellistája (Arcangelo, Akademie für Alte Musik, Orfeo, English Baroque Soloists, The English Concert), aktív kamarazenész és 2018 óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia barokkcselló-tanára. Budapesten, Berlinben, Londonban és Lübeckben végezte tanulmányait, Rados Ferenc, Onczay Csaba, Phoebe Carrai, Markus Möllenbeck, Jonathan Manson, Perényi Miklós, Troels Svane növendékeként. A doktori fokozatot 2010-ben szerezte a Zeneakadémián, disszertációját „A cselló szóló-hangszerré válása" címmel írta. Számos hazai és nemzetközi verseny és ösztöndíj nyertese, a 2008-as lipcsei Bach-verseny döntőse, a 2010-es 4. Schärding/brunnenthali Nemzetközi Régizenei Szólistaverseny 3. díjasa. Rendszeresen készít CD- és rádiófelvételeket, szóló- és kamarahangversenyeken szerepel és csellókurzusokon tanít, elsősorban a barokk zene és annak korhű előadása területén.

Fábri Flóra 2005-ben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Soltész Anikó növendékeként kezdett csembalózni. 2011-ben a müncheni Zeneművészeti Főiskola csembaló-fortepiano szakán végzett prof. Christine Schornsheim osztályában, majd 2013-ban és 2015-ben további két diplomát (MA csembaló, MA continuo) szerzett kiváló minősítéssel Prof. Christian Rieger növendékeként az esseni Folkwang Művészeti Egyetemen. Részt vett többek között Spányi Miklós, Ketil Haugsand, Wieland Kuijken, Andreas Staier, Nicholas Parle valamint a Freiburger Barockorchester mesterkurzusain. Rendszeresen koncertezik német nyelvterületen és Magyarországon. Szólista tevékenysége mellett specialitása a kamarazene és a barokk zenekari repertoár, illetve operairodalom. Első szóló CD-jét 2019-ben a Deutschlandradio Köln rögzítette Händel és Muffat műveivel, második lemezét 2021 augusztusában a kötheni kastélyban egy tangenszongorán Ernst Wilhelm Wolf műveivel. 2014 óta a frankfurti Hochschule für Musik und darstellende Kunst főállású csembalókorrepetitora és csembalótanára, 2021 őszétől továbbá a kölni zeneakadémia (Hochschule für Musik und Tanz Köln) csembalótanára. 

 

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

A rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak  védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány szükséges.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.