Csabay Domonkos zongoraestje

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2024. június 18.  kedd, 18 óra
 
Csabay Domonkos
 
Magyar és magyar vonatkozású zenetörténeti különlegességek felfedezésére invitál az MMA támogatásával megvalósuló koncertsorozat. Csabay Domonkos színes, a népszerű koncertrepertoár darabjait igazi kuriózumokkal vegyítő programmal készül, amit szórakoztató történetekkel, a zeneszámok közötti rövid, informatív ismertetőkkel igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz.
A sorozat első része a magyar billentyűs muzsika kezdeteibe kínál betekintést, egészen az „Egri csillagok” korszakának virginalistáiig utazva vissza az időben. Nem szigorú kronológiát követve, inkább szabadon bolyongva a magyar zene világában előkerülnek, majd Farkas Ferenc feldolgozásában megélénkülnek a XVI.-XVII. század táncgyűjteményeinek tételei. Az itt felbukkanó Rákóczi-nóta izgalmas története révén eljutunk egészen Liszt rapszódiájáig. A műsor záró számaként Beethoven híres rondója már a második rész fő témáját, a német mester hazánkba tett látogatásait és a „magyar stílus” első nagy fénykorát idézi meg.
 
Műsor:
Magyar táncok (passamezzók és saltarellák) a XVI. századból, Szabolcsi Bence gyűjteményéből
Giovanni Picchi: Ballo ongaro és Padoana, l’Ongara (magyar táncok)
Tételek a Stark-féle virginálkönyvből és a Vietórisz-kódexből
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok a XVII. századból
Liszt Ferenc: XV. magyar rapszódia
Beethoven: G-dúr rondo „Alla ingharese quasi un capriccio” Op. 129 („Az elveszett garas”)
 
Csabay Domonkos Junior Prima díjas zongoraművész, a Zeneakadémia doktorandusza, a győri Széchenyi Egyetem Művészeti Karának oktatója. A londoni Royal College of Music ösztöndíjasaként számos eredményt ért el külföldön mint szólista és kamarazenész, de a magyar közönség a 2021-es budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen is hallhatta, ahol különdíjban részesült.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
Fotó: a fellépő