Ezt a cikket 2023. 04. 27 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Zeneakadémia mesterszakos növendékeinek zongoraestje

TELT HÁZ!

Irene Palencia Mora és Javier de Diego Bermejo

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. április 26. (szerda) 18 óra

Műsor:
Brahms: Hét fantázia, Op. 116
Brahms: f-moll szonáta két zongorára, Op. 34b
 
Irene Palencia Mora (1999) Javier Cembellín professzornál kezdett zongorázni Toledóban, a Jacinto Guerrero Konzervatóriumban, ahol kitüntetéssel végzett. 2021-ben a madridi Királyi Konzervatóriumban zongora szakon szerzett diplomát dr. Elena Orobio osztályában, ugyanitt a Honor Prize díj döntőse is volt. 2022-ben diplomát szerzett spanyol filológia szakon is az Universidad Complutense de Madridban, amelyet szintén kiemelkedő minősítéssel fejezett be. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzésének második évfolyamán tanul Borbély László és Kemenes András professzoroknál. Olyan nagyszerű zongoraművészektől kapott órákat, mint Boris Berman, Claudio Martínez-Mehner, Guillermo González, Yejin Gil és Kennedy Moretti. Irene eddigi pályafutása során számos helyre kapott már meghívást. Többször fellépett a madridi Auditoriumban, a Nemzetközi Zenei Fesztiválon Burgosban, a Real Academia de Bellas Artes de San Fernandón (Madrid), a Matadero Madrid Kulturális Csarnokban, továbbá Toledóban, a Teatro de Rojas és El Greco Auditóriumban, illetve La Palmán is. Spanyolországon kívül játszott a Klavierhaus Piano Morában (Passau), a Chopin Házban (Zelazowa Wola), a varsói Steinway-Házban, a Szlovén Nemzeti Galéria, Fiatal Virtuózok Fesztiválján Ljubjanában, valamint a MüPa Üvegtermében, a BMC-ben és a Nádor-teremben. 2016-tól részt vesz a Momentum Toledo Juventudes Musicales Egyesület munkájában is, emellett a PoeMAS (UNED) interdiszciplináris kutatócsoport tagja 2022 óta, amely a spanyol költészet és a zene közötti kapcsolatokat kutatja. A közelmúltban meghívást kapott, hogy a IV. szeminárium keretében tartson konferenciát a zenéről és a költészetről.
 
Javier de Diego Bermejo 1999-ben született Madridban. Bachelor előtanulmányait zongora és kamarazene szakon végezte kitüntetéssel Xabier Sukía osztályában a madridi CIEM Federico Moreno Torroba konzervatóriumban. Ezzel párhuzamosan ugyanott szerezte meg bachelor elődiplomáját brácsa szakon is 2018-ban. 2021 júniusában kitüntetéssel fejezte be alapképzését zongora szakon a madridi Királyi Konzervatóriumban, ahol Ana Guijarro és Patrín García-Borredo professzoroknál tanult. Kamarazenei tanulmányait ugyanitt Graham Jacksonnál végezte. A 2019-20-as tanévben Erasmus+ ösztöndíjban részesült, mellyel a stuttgarti HMDK-n tanult Moritz Winkelmannnál. A 2021/2022-es tanévtől a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzi mesterszakos tanulmányait Kemenes András és Nagy Péter osztályában, kamarazenét ugyanitt Csalog Gábornál és Gulyás Mártánál tanul. Az elmúlt évek alatt több verseny díjazottja is volt, valamint számos szóló- és kamarazenei koncertet adott Spanyolország rangos helyszínein (Auditorio Nacional de Música de Madrid, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, stb.), valamint Németországban (Steinway Galéria, Stuttgart), Magyarországon (BMC, MüPa Üvegterem, Nádor-terem) és Szlovéniában (Ljubljanai Fesztivál, Nemzeti Galéria). Olyan nagyszerű tanároktól kapott órákat, mint Claudio Martínez-Mehner, Eldar Nebolsin, Kristian Bezuidenhout, Kennedy Moretti vagy Josep Colom. 2021 májusában ösztöndíjat kapott a liechtensteini Internationale Musikakademie-tól, hogy Milana Chernyavska professzor mesterkurzusain vehessen részt. 2018-tól 2021-ig a Zenekari Karmesteri Akadémián dolgozott Madridban, a Katarina Gurksa Alapítvány Zeneiskolájában mint korrepetitor.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Irene Palencia Mora és Javier de Diego Bermejo