Ezt a cikket 2022. 05. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dal mesterei - Bódi Zsófia és tanítványainak estje

 

Ádám Jenő Kossuth-díjas zeneszerző, kóruskarnagy, zenepedagógus
munkássága előtt tiszteleg Bódi Zsófia énekművész és tanítványainak koncertje, rávilágítva a „A dal mesterei” sorozat jelentőségére a magyar magánének-oktatásban. A koncerten rövid keletkezéstörténeti ismertetés után felcsendülnek a sorozat köteteiből válogatott dalok. Közreműködik Mezei Pál zongoraművész.

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2022. május 30. (hétfő) 19 óra
 
Műsor:
Zöld erdő harmatát (Daloskert) – Kussinszky Hanna
Dowland: Válni kell (Now, o now I needs must part) – Szegzárdy-Csengery Júlia
Händel: Hímes rétek (Verdi prati) – Sztrida Emília
Purcell: Hova futnék? szerelem kínja, vad láza űz (I attempt from love's sickness to fly) – Kussinszky Hanna
Caccini: Ámor, mit váratsz? (Amor, ch’attendi?) – Szegzárdy-Csengery Júlia
Haydn: Falusi jókedv (Die Landlust) – Tóth Luca
Mozart: Az ibolya (Das Veilchen) – Vass Noémi
Beethoven: Szeretlek (Ich liebe dich) – Bretz Lilla
Weber: Titkos szerelem kínja (Heimlicher Liebe Pein) – Márton Piroska
Beethoven: Vágyódás (Sehnsucht) – Bretz Lilla
Caldara: Sebben, crudele – Dobos Panna
Händel: Lascia, chi'o pianga – Bukits Kata
Pergolesi: Se tu m'ami – Dobos Panna
Mozart: Abendempfindung – Bódi Zsófia
Schumann: Die Lotusblume – Bukits Kata
Schubert: Gretchen am Spinnrade – Bódi Zsófia
Debussy: Beau soir – Dobos Panna
Massenet: Ouvre tes yeux bleus... – Bódi Zsófia
Satie: La diva de l'Empire – Bódi Zsófia és Bukits Kata
 
Közreműködik:
Bódi Zsófia (ének)
Mezei Pál (zongora)
Bukits Kata (ének)
Bretz Lilla (ének)
Dobos Panna (ének)
Kussinszky Hanna (ének)
Márton Piroska (ének)
Szegzárdy-Csengery Júlia (ének)
Sztrida Emília (ének)
Tóth Luca (ének)
Vass Noémi (ének)
 
Bódi Zsófia énekművész, tanár és zeneterapeuta. Az operairodalom lírai koloratúr szerepeivel, az oratóriumirodalom és dalirodalom széles repertoárjával rendelkezik. Énekmesterei Halmai Katalin, Laki Krisztina, Thomas Mohr és Németh Judit. Számos versenyen szerepelt sikerrel, így például 2018 tavaszán a Nemzetközi Simándy József Énekversenyen a Magyar Állami Operaház különdíját nyerte el, ősszel a Bécsben megrendezett Danubia Talents Nemzetközi Énekverseny kiemelt első díját kapta, 2019-ben a csehországi Gabriela Benackova Énekverseny alapítói különdíjának nyertese volt. A pandémia alatt is igyekezett aktív alkotói munkát végezni. 2020-ban és 2021-ben a „Köszönjük, Magyarország” pályázat nyerteseként több zenei ismeretterjesztő koncertet tartott Kerékfy-Horváth Nikolett zongoraművésszel. 2021-ben a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Ferenc Versenyen ért el helyezéseket több kategóriában, online fellépés formájában. Koncertjein szólistaként és kamaraművészként olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint Vásáry Tamás, Kovács János, Ács János, Kobajasi Kenicsiró, Vajda Gergely, Vashegyi György, Takács-Nagy Gábor, René Jacobs, Helmuth Rilling, Carlo Montanaro. Jelenleg doktori tanulmányait végzi a Zeneakadémia doktori iskolájában, valamint a Gráf Zsuzsanna által vezetett Angelica Leánykar tagjainak tart hangképzésórákat.
Mezei Pál 2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar szervezésében megrendezett Végh Sándor Kamaraverseny első helyezettje. Mint szólista és kamaraművész járt Európa számos országában és Japánban. Repertoárja széleskörű, a barokk zenétől a kortárs muzsikáig terjed, a kamarazene-irodalom műveit is beleértve. Nemzetközi opera-mesterkurzusok és az Erkel Ferenc Operastúdió korrepetitora. „Nagyszerű volt a zenei kíséret, tökéletes illúzióját teremtette meg egy nagyzenekar hangzásának.” (Mozaik Művészpáholy, 2019. 04. 16. - Strauss: A denevér)
 
A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
 
Fotó: Bódi Zsófia