Ezt a cikket 2022. 09. 16 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Balázs János és Rozsonits Ildikó zongoraestje - Régi és mai magyar muzsika 1.

TELT HÁZ!

„Ha szóba kerül, mi a magyar zene, a legtöbb embernek először a népzene jut eszébe. Másodjára Bartók és Kodály neve. Sokan nem is gondolják, milyen gazdag a magyar zenei örökség, az elmúlt évszázadokban hány nagy tehetségű magyar komponista tevékenykedett. A XlX. század világhírű zeneszerzői, Liszt és Erkel mellett számos kortársuk alkotott nagyszerű zenét, gyarapítva a nemzeti zenei kultúrát. Koncertsorozatunk azt a célt tűzte ki, hogy a koncertéletben sűrűn megszólaló szerzők művein túl olyan komponisták is helyet kapjanak, akik alkotásuk rangja, értéke alapján feltétlenül rászolgálnak arra, hogy a zene iránt érdeklődő publikum tudatába kerüljenek mint a magyar zene jeles képviselői. Együtt hangzanak majd el a mai magyar zeneszerzés legkülönbözőbb generációinak – a legfiatalabbaktól a gazdag életművet felhalmozókig – és régebbi magyar komponistáknak az alkotásai. Be kívántuk mutatni azt a kontinuitást, amely a magyar zenei múltból napjaink szerzőihez vezet, hogy hallható, érzékelhető legyen ez a folytonosság.
A hangversenysorozatban élvezhetnek zongorazenét a virtuóz Balázs Jánostól, dalestet az Operaház magánénekesével, Kertesi Ingriddel. Koncertet ad a világjáró Somogyi Quartett is. A sorozatban helyet kapó két kamaraesten olyan kiváló szólisták lépnek pódiumra, mint Oross Veronika és Lakatos György, a Zeneakadémia professzorai, az ifjú kora ellenére nagy nemzetközi versenyek első díjának birtokosa, Wendler Enikő. A magyar zenekultúra fogalmába nemcsak a komponisták tartoznak, hanem azoknak a kiváló hangszeres művészeknek a sora is, akik játékukkal a hazai zeneművészet értékeit gyarapították: Dallos Erika, Kanyó Dávid, Kővári Eszter Sára, Onczay Zoltán, Szabó Marcell, Termes Rita.”

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. szeptember 16. (péntek) 18 óra

Műsor:
Schubert: Divertissement à la hongroise I. tétel (Balázs János és Rozsonits Ildikó)Bánkövi Gyula: A meghajtott jég fénye (Balázs János)Tóth Péter: Noktürn (Rozsonits Ildikó)Fekete Gyula: Two hesitations (Rozsonits Ildikó)Kecskés D. Balázs: Bagatellek (Rozsonits Ildikó)Hollós Máté: Doppiano két zongorára (Balázs János és Rozsonits Ildikó)Madarász Iván: Metamorfózis és Marcato (Balázs János)Eötvös Péter: A kefelábú pillangó tánca (Balázs János)Dubrovay László: 3 melankolikus darab (Rozsonits Ildikó)Liszt: 6. magyar rapszódia, Valse-Impromptu, La campanella (Balázs János)Dubrovay László: Hommage à Fellini, El kéne szállni fecskemód (Balázs János)
 
Közreműködik:
Balázs János és Rozsonits Ildikó (zongora)
 
Balázs János Kossuth-díjas magyar zongoraművész, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője, a Cziffra György-emlékév és Fesztivál művészeti vezetője. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. 16 éves kora óta meghatározó személyisége a hazai koncertéletnek. Ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további öt jelentős versenygyőzelem és számos díj követett, mint például a Liszt-díj, a Prima-díj, a Gramofon-díj és a Magyarország Érdemes Művésze díj. 2014-ben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki. A Virtuózok tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra Verseny zsűritagja. 2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Young Steinway Artist címet kapott, ugyanebben az évben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének docense. 2021-ben az MMA levelező tagja lett. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Pinchas Steinberg és mások. A világ legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt, mint a Concertgebouw, a Cité de la Musique, a Palau de Musica, a Barbican Centre, a Wiener Konzerthaus, a Teatro Colón (Bogota), a Bozar, a Csajkovszkij Konzervatórium. 2016-ban Cziffra György zongoraművész zenei munkásságának őrzése céljából klasszikus zenei fesztivált, valamint tehetség-díjat alapított. Jelenleg a 100 éve született művész emlékére életre hívott Cziffra György-emlékév művészeti vezetője, melyet a kormány hivatalos emlékévvé nyilvánított, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt nemzetközi évfordulók sorába.
 
Rozsonits Ildikó 2006-ban született Budapesten. Ötéves korában kezdett el zongorázni. Tízévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, és az Akadémia legfiatalabb diákja lett. Tanárai: Eckhardt Gábor (2016- ), dr. Marczi Mariann (2016-2018). Az elmúlt négy évben számos rangos nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezést Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és Belgiumban. Első és abszolút első helyezései közül néhány: Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny, Graz, Ausztria (2019); César Franck Nemzetközi Zongoraverseny Brüsszel, online (2020); EPTA „Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes”, Brüsszel, (2021), Carl Maria von Weber Nemzetközi Zongoraverseny, Drezda (2021).
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Balázs János és Rozsonits Ildikó