Ezt a cikket 2024. 05. 16 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bach, Elgar, Sosztakovics – kamaraest

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2024. május 16., csütörtök 18:00 óra
 
Trio Opus One: Maryia Trepashka (hegedű), Kepes Olivér (zongora), Donáczi Cseperke (cselló)
 
Műsor:
J. S. Bach: D-dúr szonáta viola da gambára és csembalóra, BWV 1028
Elgar: e-moll csellóverseny, op. 85
Sosztakovics: 2. (e-moll) zongoratrió, op. 67
 
Közreműködik:
A Trio Opus One: Maryia Trepashka (hegedű), Kepes Olivér (zongora), Donáczi Cseperke (cselló)
Várallyay Fülöp (zongora)
Homor Zsuzsanna (zongora)
 
A Trio Opus One 2022-ben alakult Zeneakadémiai keretek között. Működését Csalog Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész keze alatt kezdte, ahol hamar kiderült, hogy tagjai egy síkon mozognak szakmailag és emberileg is. Szívesen foglalkoznak ritkán játszott művekkel, a kortárs zene pedig mindhármuk életének szerves része. Innovatív zenei ötleteiket társművészetekkel színesítik, például improvizációs színházzal. Folyamatosan bővülő repertoárjuk már most átöleli a zenetörténetet a klasszikustól a 20. századig. 2023-ban bekerültek a Talentum Hungaricum programjába Balázs János mentorálása alá. Svédországban, Törökországban és Cziffra Fesztivál szervezésében is többször színpadra léptek. A trió tagjai Maryia Trepashka (hegedű), Donáczi Cseperke (cselló) és Kepes Olivér (zongora).
 
Maryia Trepashka hegedűtanulmányait szülővárosában, Minszkben kezdte, ahonnan felvételt nyert a Budapesti Zeneművészeti Egyetemre Ábrahám Márta és Kelemen Barnabás osztályába. Szólót játszott a Fehérorosz Állami Filharmóniában és a Liszt Ferenc Kamarazenekar élén. Meghívást kapott a Teodor Currentzis vezette Utópia zenekarba. Zeneakadémia Baráti Köre és Bank of China ösztöndíjakkal jutalmazták.
Donáczi Cseperke Pécsett kezdte a gordonkatanulást, majd a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba jelentkezett Kardosné Kemény Krisztina tanárnőhöz. Felvételt nyert a New York állambeli Bard College egyetemre és a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Tanulmányait itthon, Onczay Csaba osztályában folytatta. Több zenekarban is kisegített, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapest Sound Collective, Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar.
 
Kepes Olivér Hatvanban kezdte zongoratanulmányait, majd a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában Héra Andráshoz került. Zeneakadémiai tanárai Hargitai Imre, Borbély László és Balázs János. Játszhatott a Budapesti Vonósokkal, és fél évet tanulhatott a barcelonai Escola Superior de Música zeneművészeti egyetemen, Jordi Camell és Juan de la Rubia professzorokkal. A klasszikus repertoár bővítése mellett fontosnak tartja az improvizációs készségeinek fejlesztését is.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
Fotók: Sepsi Botond, Taylor-fotó