Ezt a cikket 2023. 03. 27 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az emberiség zeneszerzője: BACH

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. március 27. (hétfő) 18 óra

Madarász Iván előadása
Közreműködik: Farkas Olívia csellóművész (MÁV Szimfonikus Zenekar)
 
Ha van név, amely az egész földgolyón ismert és amelyet ebben az ezer módon széttagolt világunkban: vallásosak, hitetlenek, nemes, vagy nem nemes zenét kedvelők részéről egységesen hódolat illet, ez Bach. Bár a család sok generációs muzsikus dinasztia, nem kell kimondani a keresztnevet, mindenki Johann Sebastianra gondol. Bár Bach német és protestáns, a keresztény, lutheránus szakrális zene legnagyobbja, vagyis elkötelezett alkotó, ő mégis az egyetemes emberiség zeneszerzője.
Ebben az előadásban Bach zenéje egyetemes voltának egy speciális vonásáról lesz szó. Arról, hogy Bach az operát kivéve korának minden műfajában alkotott, a sok-sok műfajban, a legkülönbözőbb hangszerek használatában egy nagyon is egységes zenei nyelv, zenei gondolkodás nyilvánul meg. Ezt a szinte hangszerek feletti, „abszolút zenei” nyelvet mutatja be az előadás, nem csak teoretikusan az értelemhez, hanem csellóművész interpretálásában a fülhöz és talán a szívhez is szólóan.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: FSZEK (B.Zs.)