Ezt a cikket 2023. 09. 19 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ágai Karola – Szendrey-Karper László Emlékérem átadása

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. szeptember 19. (kedd) 18 óra
 
Ágai Karola és Szendrey-Karper László
 
Az elismerést az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány létesítette. Az alapítvány 2010-ben, Ágai Karola halála után jött létre azzal a céllal, hogy folytassa a még a Kossuth-díjas művésznő által létrehozott Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál Alapítvány munkáját, ápolja az operaénekes–gitárművész házaspár emlékét. A Krasznai János szobrászművész készítette emlékérmet egyik évben rendszerint operaénekesnőnek, a másikban gitárművésznek adományozzák. Első ízben 2014-ben Szűcs Márta koloratúr szoprán részesült az elismerésben, 2015-ben Csáki András gitárművész, majd 2016-ban Kolonits Klára koloratúr szoprán. 2018-ban Sümegi Eszter kapta az énekes elismerést, Tokos Zoltán pedig a gitárművészit. A Covid feldúlta a díjátadás rendjét, így több gitáros elmaradt díjazására tavaly került sor: az Angliában élő Katona Duóéra és Zsapka József pozsonyi gitárművészére. A kuratórium egyik korábbi gitáros tagja, Szilvágyi Sándor elhunytát követően az ő művészi életműve előtt is plakettel tisztelegett az alapítvány, amit kurátorként nem kaphatott volna meg. Rálik Szilviának két esztendeje ítélték oda a díjat, de nem volt alkalom az átadására, idén ezt is pótolják, és friss kitüntetett, Nádor Magda előtt is főt hajtanak: ő visszavonult már az énekléstől, de világra szóló sikereit fel fogják villantani a programban.
Szokás szerint Hollós Máté, a kuratórium elnöke beszélget a színpadon a kitüntető oklevelüket és az emlékérmet átvevő művészekkel, Rálik Szilvia pedig néhány műsorszám erejéig énekelni is fog az alapítványt alapító zongoraművésszel, Virág Emesével. 
Fuvolán közreműködik Besenyői Eszter.
Az alapítvány kurátorai: Kertesi Ingrid és Clementis Tamás operaénekes, Eötvös József és Csáki András gitárművész, dr. Babos Éva ügyvéd.
 
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Hollós Máté