Ezt a cikket 2022. 12. 07 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy tea a Händel-házban: barokk fuvolaszonáták

 

Purcell halála után az angol zene fellendülését nem a hazai, hanem a különböző más nemzeti stílusokat képviselő komponisták hozták meg. Miután Händel Londonba érkezett, szinte alig volt olyan szerző, akire ne lett volna hatással. Egyik legjelesebb tanítványa a fiatalon megvakult orgonista, John Stanley volt, akinek műveiben félreismerhetetlenül megjelenik mesterének stílusa. A német zeneszerző mellett egy „másik német” is ekkor kezdte meg karrierjét a szigetországban: a barokk fuvola (angolul: German Flute). Erről tanúskodnak az ekkoriban erre a hangszerre született nagyszerű eredeti művek és a kor olasz szerzőinek - többek között Francesco Geminianinak - hegedűszonátáiból fuvolára készült átiratok.

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. december 06. (kedd) 18 óra

Műsor:
Sammartini: G-dúr szonáta
J. Stanley: D-dúr szonáta
Geminiani: D-dúr szonáta, Op. 1/10
J. Stanley: h-moll szonáta
Händel: G-dúr szonáta, Op. 1/5.
 
Közreműködik:
Belovári Beatrix (barokk fuvola)
Tóth-Vajna Zsombor (csembaló)
 
Belovári Beatrix 2013-ban szerezte kitüntetéses barokk fuvolaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertész Ildikó osztályában. Több alkalommal részt vett Barthold Kuijken, Malcolm Bilson mesterkurzusain. Rendszeresen közreműködött Magyarország vezető együtteseiben, többek között a Capella Savariában, az Orfeo Zenekarban, a Concerto Armonico és Aura Musical együttesek lemezfelvételein itthon és európai koncertturnékon. A Harmonia Caelestis Zenekar szólistájaként több szólóestet adott, például a budapesti Nádor teremben, a Zenetudományi Intézetben, a Zeneakadémián és a londoni Händel Házban. A Váci régizenei napok visszatérő közreműködője. Franciaországban az orosz balettel közösen adott nagy sikerű koncerteket.
 
Tóth Vajna Zsombor a régi billentyűs hangszerek specialistája, karmester. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses csembaló- és orgonaművész diplomákat Spányi Miklós és Dobozy Borbála növendékeként, majd mestertanulmányait a Conservatorium van Amsterdamban folytatta, ahol Menno van Delft, Richard Egarr és Jacques van Oortmerssen irányításával kapott orgona-, csembaló-, fortepiano- és klavikordművész diplomát. Az itthoni és külföldi koncerttermek gyakori vendége, Európa számos országa mellett fellépett az Egyesült Államokban is. Alapítója és művészeti vezetője a 2015-ben alakult Harmonia Caelestis Barokk Zenekarnak. Oktatóként mesterkurzusokat tartott itthon és külföldön, nemzetközi versenyek zsűritagja. 2020-tól a londoni Royal College of Music ösztöndíjas doktori hallgatója. Kutatási területe a 17. századi angol billentyűs zene előadása. Eddig hat önálló lemeze jelent meg.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Kertesi Ingrid és Dallos Erika