Új főigazgató a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár élén

Kovácsné Koreny Ágnes portréjaHuszonöt év után, 2024. február 29-től új főigazgató irányítja Magyarország legnagyobb és legtöbb olvasót fogadó könyvtári hálózatának tevékenységét. Kovácsné Koreny Ágnest Budapest Főváros Közgyűlése 2023 szeptemberében, pályázat keretében választotta meg az intézmény vezetőjének. Az új főigazgató „Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért” című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.

Kovácsné Koreny Ágnes korábban az Országgyűlési Könyvtárban, majd az Országgyűlés Hivatalában dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 2014-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár általános főigazgató-helyetteseként jelentős szerepe volt az Informálni. Integrálni. Inspirálni, illetve A mi városunk. A mi könyvtárunk. A Közös történetünk. FSZEK - Budapest könyvtára c. stratégiai tervek kidolgozásában, megvalósításában. 2018-ban a FSZEK az irányításával zajló minőségbiztosítási munka eredményeképpen nyerte el a Minősített Könyvtár címet. 

Noha a 2023-ban 298 ezer használót regisztráló fővárosi könyvtárhálózat forgalmi adatai a 2019. évi, járványhelyzet előtti időket idézik, a könyvtári működés és szolgáltatások fejlesztésére folyamatos az igény. Az új főigazgató szakmai programjának víziójában a FSZEK tagkönyvtárai információs, tudás- és közösségi központokként, valamint olyan vonzó, biztonságos helyekként jelennek meg, amelyek kihagyhatatlan célpontok, desztinációk az olvasást, a kultúrát, az élethosszig tartó tanulást és a tartalmas, minőségi életet, társadalmi és közösségi jól-létet keresők, értéknek tartók számára.  

A következő évek tervei között szerepel a Központi Könyvtár és a 47 kerületi tagkönyvtár korszerű, nyitott, befogadó és zöld könyvtári szerepének megerősítése; a közösségvezérelt, innovatív és fenntartható szolgáltatásfejlesztés; a digitális befogadás és digitális műveltség támogatása, illetve a helyi közösségek, valamint a közösségi kezdeményezések erősítése is. A könyvtár mint a „családok második nappalija” fontos szerepet kap az elképzelésekben.   

A FSZEK 2024-ben ünnepli megnyitásának 120. évfordulóját. Ennek alkalmából a Könyvtár számos újdonsággal készül. Tavasszal elindul az e-könyv kölcsönzés tesztidőszaka; megújul a könyvtári katalógus keresőfelülete; bővül a 0-24 órás, érintésmentes kölcsönzést biztosító locker hálózat; egyes tagkönyvtárakban pedig már mobiltelefonos applikáción keresztül is lehetőség lesz kölcsönzésre. A jubileumi évben ugyanakkor a megszokott rendezvények mellett családi napok, várostörténeti séták, olvasásfejlesztő robotika foglalkozások, és más újdonságok várják majd az érdeklődőket.

Kovácsné Koreny Ágnes szakmai életrajza

Szakmai program

Fotó: Schumy Csaba