Ezt a cikket 2023. 09. 12 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasókörök könyvajánlói

a könyvfőváros logója Az Olvasókörök Szövetségének logója

Az Olvasókörök Szövetsége felkérte tagszervezeteit, hogy készítsenek a számukra legfontosabbnak, legkedvesebbnek, legnagyobb hatásúnak érzett könyvekből ajánlókat a Könyvfőváros részére. Cikkünkben ezek az ajánlók olvashatóak.

Egy prímás vallomása 

A könyv Labozár Antalnak, községünk prímásának verseit gyűjti csokorba. A többszáz alkotásból készült válogatás gyakran népdalok ritmusára, dallamára íródott. Gyakran muzsikált helyi rendezvényeken, melyek gyakran meg is ihlették és rímekbe öntötte az eseményt. Régi vágya teljesült „mindenki Tóni bácsijának” a könyv megjelenésével, melynek kiadását a Székkutasi Olvasókör karolta fel. Elsősorban prímásként ismerhetjük, de a helyiek számára azért is nagyon fontos, mert megjelennek benne a közösség tagjai, családi alkalmak, állatok, a környező táj. Az illusztrációkat olvasóköri tagunk, Prágai Adrienn készítette. 2012-ben falunapi könyvbemutatón örvendeztettük meg a szerzőt és a lakosságot a kötet megjelenésével. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Székkutasi Olvasókör

hegedű és hangjegyek rajza a könyvborítón

Vásárhelykutastól Székkutasig 

A 2015-ben megjelent könyv Székkutas történetét öleli fel. Településünk anno Hódmezővásárhely közigazgatási egysége volt 1950-ig. A Vásárhelyi-puszta tanyavilágából önállóvá váló Székkutas gazdag múltja kerül feldolgozásra e kötetben. A szerkesztő Szabó Emese, olvasóköri tagunk. Több községi adatszolgálató segítette a munkáját. A képek által felelevenedik a település színes élete, szellemisége. Az itt élők szokásait megkapó történeteikkel, a hiteles dokumentumok pedig érdekes adatokkal, információkkal támasztják alá, mutatják be a XX. század helyi eseményeit. Büszkék vagyunk községünk múltját bemutató kiadványunkra.  

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Székkutasi Olvasókör 

régi fotók és viaszpecsétes dokumentum montázsa a könyvborítón

Bauer Barbara: A leggazdagabb árva 

Szeretjük a Barbara könyveit, meg közel van hozzánk a helyszín is. Ma is még igen nagy tisztelettel emlegetik őket, leginkább az idősebbek, de a fiatalok is tudják. Meg természetesen a felújított kastélyt, alig, hogy megnyílt elmentünk meglátogatni. Csodaszép lett! Stílszerűen a Szabó Ervin Könyvtár központi épületét is a Wenckheim család építtette. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Mártélyi Olvasókör 

Wenckheim Krisztina gyerekkori fotója a könyvborítón

Szilágyi-Herman Erzsébet, Bod Péter: Barátom Kim ir Szen

A különlegessége miatt tetszett a könyv.  Nagyon érdekes történetet mesélt el. Szilágyi Erzsébet, mint terapeuta került kapcsolatba a phenjani világgal és mély barátság alakult ki beteg és gyógyítója között.  

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Mártélyi Olvasókör 

Kim Ir Szem és a szerző fotója a könyvborítón

Guzel Jahina: A Volga gyermekei 

Guzel Jahinát ezzel a könyvvel fedeztük fel. Nagyszerű írónő. A Volga mentére Katalin cárnő által betelepített németekről szól. A sokszínű orosz történelem egy szeletét mutatja be. Történelmileg hiteles, valós személyek küzdelmét örökíti meg. Jahina többi nálunk megjelent könyvét is olvasásra ajánljuk. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Mártélyi Olvasókör 

ablak fotója a könyvborítón

Závada Pál: Hajó a ködben 

Az Olvasókörben nagyon kedveltek Závada könyvei. A hajó a ködben a híres Weiss Manfréd tündöklését, majd leépítését, a vagyon elkobzását, a család menekülését írja le.  Történelmünk nem éppen dicsőséges korszakát. Remek, élvezetes, hiteles könyv. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Mártélyi Olvasókör 

repülőgép fekete fehér fotója a könyvborítón

Bán Mór: Ezer Rege könyve A keleti szél Harcosai 

Annak ajánljuk, aki szereti a történelmi témájú könyveket. Bán Mór regegyűjteményének második kötete. Az őshaza időszakáról szól, amikor az első kínai császár „szomszédai” voltunk.  Regegyűjtemény, csatákról, különleges teremtményekről, az őszhazáról. Véletlen egybeesés, hogy amikor a könyvet olvastam, akkor volt a békéscsabai múzeumban harmincvalahány agyag katona meg harci szekerek kiállítva.  Ez együtt fokozta az olvasás meg a látottak élményét. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Mártélyi Olvasókör 

kardot vivő sas színes rajza a könyvborítón

Lukács Ibolya: Az én Kanizsám 

Lukács Ibolya a Kiskanizsai Polgári Olvasókör titkára volt. Könyvében a kiskanizsaiaknak állít emléket. A kötetben magukra ismerhetnek az olvasókör tagjai is. Hagyományokról emlékekről szól. Az emberek mindennapjait elevenednek meg művében. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Kiskanizsai Polgári Olvasókör 

borítókép a kanizsai puszta képével

Lukács Ibolya: A mi Kanizsánk 

Az olvasókör tagjai örömmel forgatták, forgatják ezt a könyvet, mert egykori titkáruk könyvét minden tag megkapta ajándékba. 2015-ben az olvasókörben tartották meg a könyvbemutatót is, a kör fennállásának 145. évfordulójának ünnepi műsora keretében. A könyv feleleveníti a helyi szokásokat, hagyományokat, történeteket. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Kiskanizsai Polgári Olvasókör 

templom fotója a könyvborítón

Dr. Tornyai János: Gyere, kicsim!… gyere! 

Az olvasókör tagjai szeretik a romantikus történeteket, az emberi sorsokat bemutató regényeket. Az orvos szerző munkája több kiadást is megért, mindig megtalálta olvasóközönségét. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Mátyás Utcai Olvasókör 

angyal és gyermekek rajza

Ratkó József: A kő alól 

Ratkó Józsefet, a Nagykállóban alkotó író-, költő-, drámaíró- könyvtáros verseit több alkalommal bemutattuk a Móricz Zsigmond Olvasókörben, többek között Abonyiné Antal Anna önálló előadóestje keretében is.  Ratkó verseit mélységük, tisztaságuk miatt nagyon kedvelik a tagjaink, ezért is választjuk több alkalommal témaként.  

E válogatott kötetnek a különlegessége, hogy a költő szép, egyenletes kézírásával íródott. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 

a könyv borítója követ ábrázoló grafikával

Hamar Péter: Móricz Zsigmond művei a filmvásznon 

Hamar Péter: Móricz Zsigmond művei a filmvásznon című kötete a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület Modus Hodiernus sorozatának 3. részeként jelent meg.  

A megyénkben élő Móricz-kutató, filmesztéta névadónk valamennyi mozifilmjét bemutatja e kötetben megszületésük sorrendjében, majd ízelítőt ad a kritikai visszhangból is. A fejezetek végén filmográfia is található, valamint táblázatban a televíziós Móricz-adaptációk is. 

A Móricz Zsigmond Olvasókörben mindannyiunk örömére maga a szerző mutatta be igen színesen a könyvet. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 

Filmjelenet a könyvborítón gyermek és csendőrök fotójával

Lajtos Nóra: A tölcsérjázmin éneke 

A Debrecenben élő és alkotó költő, író, irodalomtörténész istenes verseinek bemutatása lélekemelő élményt nyújtott a Móricz Zsigmond Olvasókör tagjainak. Minden verskedvelőnek ajánljuk figyelmébe. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 

virág fotója a könyvborítón

Máriás Endre: A siker arcai  

Amikor valaki jártasságának a bizonyítására megjegyzi, hogy „fél életemet ezzel töltöttem”, Máriás Endre hozzátenni, hogy ő a negyven évének több mint a felét, hiszen már gimnáziumi évei alatt foglalkozott újságírással, aztán eljegyezte magát a rádiózással, és nem is hagyott föl vele, amellett hogy időközben főszerkesztője lett a Képes Ifjúságnak, rovatokat szerkesztett, jelenleg a Magyar Szó főszerkesztő helyettese, amellett, hogy a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének az elnöke. Az olvasó és a rádióhallgató számára mégis az a legfontosabb, hogy újságíróként továbbra is átad üzeneteket, tovább gondolható gondolatokat és élményeket. Írásai sosem hivalkodóak vagy szenzációhajhászok, akár világhírű tudóssal, hírneves színművésszel, zenésszel vagy éppen a periférián élő tanyavilágmentőkkel beszélget. Hozadéka bizonyosan mindegyiknek van az olvasó számára, miként a szerző számára is. E nélkül a hivatás csakhamar unalmas és terhes szakmává válna. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Szerbia – Délvidék 

épületrészlet a könyvborítón

Kisújszállási Nagykun Kalendárium 

A helytörténetünk kiadványokat mindig megkapjuk a várostól ajándékba. A tagjaink saját könyvtárában is sok helyen ott van. A helyi kalendárium 1992 óta minden évben megjelenik, az 1993-as és a 95-ös kivételével. A mostani a 30. kötet. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: 48-as Olvasókör Kisújszállás 

Kisújszállás címere a könyvborítón

Értékünk Kisújszállás 

A helyi értékeket kutatták fel a lokálpatrióták és ezeknek egy részét  foglaltál kötetbe. Szeretettel ajánljuk mindenkinek. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: 48-as Olvasókör Kisújszállás 

kisújszállási épület és szobor fotója a könyvborítón

Csukás István: Álmomban otthon jártam 

Büszkék vagyunk, hogy Csukás István szülőföldről szóló kötete Kisújszálláshoz köthető. A megjelenő versekben és prózai írásokban összegzi életét. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: 48-as Olvasókör Kisújszállás 

Könyvborító Csukás István arcképével

Müller Péter: Aranyfonál 

A szerző dedikálta az olvasókör vezetőjének ezt a könyvet, ezáltal is kedves kiadvánnyá lépett elő. A tagok közül sokan elolvasták, tetszett a mindenkinek. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Balmazújvárosi 48-as Népkör Közhasznú Egyesület

könyvborító angyal képével

Gencsi Zoltán: Megmaradásunk jelképe a magyar szürke 

Az olvasókör legkedvesebb könyve. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Balmazújvárosi 48-as Népkör Közhasznú Egyesület 

könyvborító szürkemarhák fotójával

Közösségi élet és hagyományőrzés a Csúcsban A Csúcsi Olvasókör 30 éve 

Az olvasókor 30 éves évfordulójára készült a kiadvány, azért is az egyik legkedvesebb számunkra, mert a könyv írásában szerkesztésében, a képek kiválogatásában együtt dolgoztunk. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Csúcsi Olvasókör 

magyar zászló a könyvborítón

Szenti András: Számadás 

Egykori olvasóköri elnökünk könyve minden olvasóköri tagnak kedves olvasmány. 

„Azon túl én sem hagyok hátra hatalmas alkotásokat, csak egy pár gondolatot, amelyek felvidítanak, vagy emlékeznek ifjúságról, szerelemről, elmúlásról, néhol sokat szenvedett hazánkról. Ezt tudom nyújtani a kedves Olvasónak, aki megtisztel azzal, hogy e könyvet föllapozza.” 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Csúcsi Olvasókör 

búzamező képe a könyvborítón

Szenti Tibor: Parasztvallomások Gazdák emlékezése Hódmezővásárhelyről 

A könyv a hódmezővásári középparasztágnak állít emléket. Receptek, történetek, gazdálkodási ismeretek és a mindennapok tárulnak elénk a helyiek történetei nyomán. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Csúcsi Olvasókör 

parasztember fotója a könyvborítón

Sóshalmi Iskola emlékkönyve 

A Sóshalmi Iskola története a Kenéz tanító házaspár feljegyzésiből elevenedik meg. Nem csak a tanórákról, tanuló létszámokról, hanem az itt tartott rendezvényekről, például a "Téli esték" programjairól olvashatunk. Ezekre sokszor országos hírű művészeket hívtak vendégül. Volt diavetítéses úti élménybeszámoló, vagy éppen kertészeti tanácsadás, amire  a helyieknek igénye volt. Az épület ma a Sóshalmi Olvasókör székhelye.   

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Sóshalmi Olvasókör 

az iskola fotója a könyvborítón

Csorcsán Szűcs Imre: Parasztversek 

Sóshalomhoz kötődik a kötet szerzője, Csorcsán Szűcs Imre, aki az itt működő  Ifjúsági Egyletnek jeles tagja volt. 1943 óta rendszeresen jelentek meg versei. 

Csorcsán Szűcs Imre bácsi - olvasókörünk néhai tagja - Sóshalmon élő gazdálkodó könnyed, néha pajkos verseit tartalmazó verses kötetéből rendezvényeinken igen sűrűn hangoznak el költeményei. Életében Ő is szívesen adta elő azokat az olvasóköri összejöveteleken. Rövidebb verseit gyakran faragta bicskájával az általa termesztett görögdinnyék héjába, így lettek a "dinnyeversek". 

Imre bácsi vőfélyként is tevékenykedett, így sok köszöntőt is írt. Körünkben nagy népszerűségnek örvendnek írásai. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Sóshalmi Olvasókör 

a szerző fotója a könyvborítón

Dr. Stifnerné Szenti Csilla: A Sóshalmi Olvasókör története a jegyzőkönyvek tükrében 1885-1995 

A Szenti Csilla diplomamunkaként készítette "A Sóshalmi Olvasókör története" című kiadványt. Azért fontos és kedves nekünk, mert a MI olvasókörünk alapításán, kialakulásán keresztül bemutatja a térségi olvasókörök, egyletek létrejöttét, 1885-1995 közötti 110 év lényeges történéseit. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Sóshalmi Olvasókör 

sóshalmi parasztház fotója a könyvborítón

Oláh Gábor: Katóka 

A Kölcsey Olvasókör rendezvénye hangulatos, rendhagyó író-olvasó találkozó volt. Oláh Gábor filmrendező-íróval beszélgettünk, lapozgatunk együtt a könyveiben. Ő rendkívül közvetlenül és szellemesen mesélt róluk. Többünk kedvence, a Katóka című könyv is bemutatásra került. Szórakoztató stílusa ellenére a könyv nagyon komoly és szomorú témát dolgoz fel, az egyedül maradást az élet végén. A család széthúzása, szétesése folytán senki nem akar gondoskodni az idősekről. Az idősotthonba kerülés pedig nem igazán felel meg az idősek addigi életstílusának, személyiségének. A családok generációs problémáit is felvető könyv többünk kedvence lett. Bár tündérmese-szerű vége nagy kaland, de a könyv lényegét, mondanivalóját nem változtatta meg. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Kölcsey Ferenc Olvasókör 

női arc színes rajza a könyvborítón

Füzi László: A világ változása 

Egy nagyon jól sikerült könyvbemutatónk volt a Kölcsey Olvasókörben, ahol a szerző betekintést engedett a könyv megírásával kapcsolatban és felkeltette az érdeklődést mindazok számára, akik nem ismerték a könyvet, érdemes elolvasni. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Kölcsey Ferenc Olvasókör 

könyvborító gnóm emberi figurával

Szövetségben az olvasókörök - Jubileumi kötet az Olvasókörök Szövetsége megalakulásának 20. évfordulójára 

A jubileumi kötet a szövetség 20. éves évfordulójára jelent meg az akkori tárelnök Dr. Nemes Erzsébet szerkesztésében. Betekintést kapunk a  rendszerváltás után újjáalakult olvasókörök  gazdag életéről, közösségteremtő és hagyományőrző tevékenységéről. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Olvasókör Szövetségének elnöksége 

olvasóköri fotómontázs a könyvborítón

Wass Albert: A funtinelli boszorkány

A Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör kedvenc könyve a Wass Albert felolvasó napokhoz kapcsolódik. Az olvasókör 2023-ban hetedik alkalommal csatlakozott az országos felhíváshoz. Leggyakrabban a névadó, Wass Albert műveiből választanak a felolvasók verset, elbeszélést vagy regényrészletet, de más magyar írók, költők műveiből is lehet választani. Az esemény előtt egy héttel már megbeszélést tartanak a résztvevők a felolvasandó irodalmi művek listájának elkészítéséről. Mindenki lázasan keresi azt a művet, amelyből idézni szeretne a tagtársaknak. Az eseményt meghirdetjük a városban, és bárki jelentkezhet felolvasónak. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör 

könyvborító hegyi látkép minimalista rajzával

Wass Albert: A költő és a macska 

Wass Albert napjainkban az egyik legolvasottabb magyar szerző, a felolvasó programok nagy sztárja. Az országos szervező köszöntőt küld minden felolvasást szervező csoportnak. Általában 40-50 helyszín jelentkezik Magyarországról és a határon túlról. Hajdúszoboszlón általában 4-6 órás a rendezvény, de vannak helyszínek, ahol vállalják a 24 órás felolvasást is. Olvasókörünk számára ez az esemény a magyar irodalom ünnepe. 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör 

minimalista könyvborító virágok rajzával

Degré Alajos: Visszaemlékezéseim 

Az olvasókör névadója nem elsősorban irodalmi munkássága alapján vált ismertté, inkább történelmi szerepvállalása tette naggyá. Eseménydús életét örökíti meg visszaemlékezéseiben élvezetes stílusban ismert költők, írók híres emberek társaságában. (Többek között Petőfi, Bajza, Vörösmarty, Egressy, Vasvári, Kossuth.) 

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Degré Alajos Olvasókör (Lippa) Erdély 

korabeli kávézó képe a könyvborítón

Az agrártársadalom civil szervezetei Magyarországon

A könyv az agrárvidékeken működő helyi társadalmi egyesületek, mindenekelőtt a köztük legtipikusabbnak számító olvasókörök 1860-as és 1950-es évek közötti, csaknem száz éves történetét, tevékenységét foglalja össze. A komplex feladatkört ellátó, alulról szerveződő, egy-egy helyi közösséget összefogó egyesületek jelentős szerepet játszottak a lekosság gazdasági, társadalmi és kulturális életében. Feladatuknak tekintették az olvasás, az általános és szakmai műveltség bővítése, az színvonalasabb szórakozás, szabadidő eltöltés iránti igény felkeltését és lehetőségeinek megteremtését, a gazdálkodás korszerűsítését, hatékonyságának növelését, a helyi társadalmi törekvések képviseletét. Ezek nélkül szervezetek nélkül az agrártársadalom jelentős része kulturális és közéleti vákuum-helyzetbe került volna, nélkülözve szinte minden művelődési és képzési, illetve érdekképviseleti lehetőséget.

Az ajánlót készítette, a kép forrása: Kölcsey Olvasókör

könyvborító mezőgazdasági terület légifotójával