Netrevalók: középiskolások segítik az idősebbeket a digitális világban

plakát fotóval melyen idős és fiatal a számítógép előttA Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár stratégiai célja, hogy kezdeményezéseivel, szolgáltatásaival és programjaival segítse a digitális írástudás elsajátítását és fejlesztését, a digitális kultúra megismerését. Különösen fontosnak tartjuk, hogy az idősebbek is megismerjék és hozzáférjenek a digitális technológia nyújtotta lehetőségekhez. Ehhez azonban sokuknak támogatásra, útmutatásra van szüksége. 

Ezért hoztuk létre a Telekommal partnerségben a Netrevalók elnevezésű programot, amely keretében iskolai közösségi szolgálatos középiskolás diákok személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertetik meg az idősebbeket olyan digitális megoldásokkal, amelyek a mindennapi életük során valós segítséget nyújthatnak számukra.

A Netrevalók ingyenes foglalkozásaira Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 25 kijelölt könyvtárában, minden hónap második szerdáján 15 és 17 óra között kerül sor.

Fontos: A FSZEK könyvtárak rövidített nyári nyitvatartása, valamint az időszakos zárvatartások miatt a Netrevalók programjai nem minden hónapban lesznek elérhetők.

A nyári nyitvatartásról szóló cikkünk itt olvasható.

A foglakozások, az idősek érdeklődésétől és igényétől függően, olyan témákat érintenek, mint például a közösségi média használata, online kapcsolattartás és ügyintézés, internetbiztonság, e-könyvek, szórakozás, hobbi, közlekedés, utazástervezés, képszerkesztés és digitális fotózás, egészség és a sport. Az egyes alkalmak lehetőséget adnak az időseket érdeklő témák közös felfedezésére, azokkal az okoseszközökkel, melyek már az ő zsebükben is ott lapulnak, de talán még nem minden lehetőségét ismerik.

A Netrevalók program foglalkozásaira a Telekom Helló Szülő platformján, a www.helloszulo.hu/netrevalok oldalon történő regisztrációt követően a diákok és az idősek is online jelentkezhetnek. 

Illusztrációk: Telekom, FSZEK