Közkönyvtári Börze 2024

2024. május 29-én több mint 120 érdeklődő könyvtáros részvételével került sor a "Közkönyvtári Börze 2024" című országos szakmai továbbképzésre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

A FSZEK immár 8 éve szervez olyan találkozási alkalmakat, konferenciákat könyvtárosok számára, melyek hazai és nemzetközi könyvtári innovációkat, trendeket mutatnak be. 2024-ben ez a kezdeményezés országos szakmai továbbképzésként, Közkönyvtári Börze 2024 címmel megújult formában folytatódott. Célja az volt, hogy egyfajta agorát teremtsen a közkönyvtárak számára ahhoz, hogy ötleteiket, innovatív fejlesztéseiket, jó gyakorlataikat a szakmai közösségnek interaktív módon mutathassák be. A kezdeményezéshez kapcsolódó pályázaton 17 településről 41 programjavaslat érkezett a FSZEK felhívására. Ezek közül egy szakmai értékelő bizottság választotta ki a legjobbakat. A döntést hozó szakmai bizottság munkájában az MKE Közkönyvtári Egylet, az Informatikai és Könyvtár Szövetség, Az én könyvtáram-projekt, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egy-egy képviselője vett részt.

A programon készült fotók
A rendezvényen készült fotók (galéria)
A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók A programon készült fotók

A rendezvény fővédnöke dr. Bősz Anett, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes volt, aki köszöntőjében kiemelte a könyvtárosok kreativitását és a mindennapokban való helytállását. Kovácsné Koreny Ágnes, a FSZEK főigazgatója "Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért" címmel tartott bevezető előadást az intézmény eredményeiről, megújuló szolgáltatásairól, valamint a közeljövőben várható szakmai fejlesztésekről, elképzelésekről. Ezt követően Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója mutatta be a pályázati elbírálás szakmai tapasztalatait, a kiválasztás folyamatát, szempontjait.

A nap további részében a szakmai nap résztvevői a pályázaton kiválasztásra kerülő 10 könyvtár műhelymunkáin vettek részt. A Börzén továbbá bemutatásra került egy poszterkiálltás, ami a bemutatkozó könyvtárak projektjeiből, illetve további 10, az esemény napján önálló programelemként be nem mutatott innovációs projekt posztereiből állt össze.

A 20 poszter a hónapban a FSZEK Központi Könyvtárának Kisgalériájában látható. Majd a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szegedi Vándorgyűlésén kerülnek bemutatásra.

A posztereket ezen a felületen is megtekinthetik, az eseményen készült fotók kíséretében. Továbbá a felületen megtekinthetik azon előadások anyagának kivonatát, melyeken ppt bemutatására is sor került.

Ezúton is köszönjük a szakmai pályázaton beküldött innovatív ötleteket, jó gyakorlatokat, a most bemutatkozási lehetőséget kapó könyvtáraknak a magas színvonalú bemutató workshopokat, a kitűnő posztereket, az érdeklődő könyvtári szakembereknek pedig az aktív részvételt.

A Közkönyvtári Börze a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Műhelymunka és poszter keretében bemutatkozó projektek:
A poszterek a címre kattintva érhetők el.

  1. Digitális játszótér a könyvtárban, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Szeged)
  2. Erdei Könyvtár, FSZEK Pestszentimrei Könyvtár (Budapest) - Vonatkozó prezentáció
  3. Mennyit ér egy könyvtár? Városi Könyvtár és Információs Központ (Gödöllő)
  4. Digilabor és TárgyTár, Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba)
  5. DartsMatek, FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár (Budapest)
  6. Egyéni történetek, közösségi múlt, FSZEK Soroksári Könyvtár (Budapest) - Vonatkozó prezentáció
  7. T-Zóna marketing, Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény (Szolnok) - Vonatkozó prezentáció
  8. Élményalapú online segédanyagok kidolgozása, Hamvas Béla Városi Könyvtár (Tiszaújváros)
  9. Több, mint gondolnád, Illyés Gyula Könyvtár (Szekszárd)
  10. SztoriVarázslók, Bródy Sándor Könyvtár (Eger)

Poszteren bemutatkozó projektek:
A poszterek a címre kattintva érhetők el.

  1. „Bagoly Ludvig” olvasásnépszerűsítő játék, Városi Könyvtár (Cegléd)
  2. Titokakadémia, Városi Könyvtár (Ózd)
  3. Önműködő közösségek, TMJV József Attila Könyvtár (Tatabánya)
  4. Szervezetfejlesztés új típusú módszerekkel, TMJV József Attila Könyvtár (Tatabánya)
  5. Kreatív kommunikáció egy pontgyűjtő játék kapcsán, Somogyi Károly Városi és megyei Könyvtár (Szeged)
  6. Jól és jót játszani velünk, Bródy Sándor Könyvtár (Eger)
  7. Hogy kerül a könyvtár a Facebook-ra? FSZEK Ugocsa utcai Könyvtár (Budapest)
  8. Zöldkönyvtári hálózat, Illyés Gyula Könyvtár (Szekszárd)
  9. Családi szombatok a Központi Könyvtárban, FSZEK Központi Könyvtár (Budapest)
  10. Olvasólétra, Móricz Zsigmond Könyvtár (Mezőtúr)

A plakátokat a nyertes projektek szakemberei készítették.
Fotók: FSZEK