Ezt a cikket 2021. 09. 19 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyvtár otthonról

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár számára kiemelten fontos, hogy minden érdeklődő, de különösen az oktatásban résztvevők számára (legyen szó az oktatás hagyományos vagy digitális formájáról) a járványhelyzet időszakában távolról elérhető szolgáltatásokat tudjon biztosítani.

Kép: FSZEK

 

Az új, Könyvtár otthonról szolgáltatás keretében tájékoztató könyvtárosaink a következőkkel állnak olvasóink rendelkezésére:

távoli, otthonról is elérhető adatbázisok használatában való technikai segítségnyújtás;
online hazai és nemzetközi tartalmak felkutatása;
hiteles információk azonosítása;
tartalom közvetítése elektronikusan, a szerzői jog által biztosított lehetőségek szerint;
szakdolgozatok, publikációk irodalomjegyzékeinek, összeállítása, pontosítása
idézet-, illetve forráskeresés.

Kell-e fizetnem érte?
Az információszolgáltatás ingyenes.

Hová fordulhatok kérdéseimmel?
Munkatársaink hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig telefonon a +36 1 411 5019 számon, valamint Skype-on a 'Központi Könyvtár FSZEK' néven várják hívásaikat. E-mailben az info@fszek.hu címen vagyunk elérhetők. A kérdéseket, a témától, a kérdés összetettségétől függően igyekszünk 1 munkanapon belül megválaszolni.

Továbbra is működik a tovabbtanulas@fszek.hu email-címünk is, ahol magyar és külföldi - elsősorban angol - továbbtanulással kapcsolatos kérdésekre válaszolunk.

Fontos tudni

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár számos adatbázis, online szolgáltatás előfizetője, közvetítője, ezekről ide kattintva tájékozódhatnak. Az adatbázisok egy része a szolgáltatókkal kötött szerződésünk alapján beiratkozott olvasóink számára folyamatosan elérhető otthonról is; más szolgáltatások kizárólag a járványhelyzet miatti zárvatartás időszakában használhatók távoli eléréssel. Ilyen a közkedvelt Arcanum Digitális Tudománytár (ADT), amelynek előfizetéshez kötött tartalmait is elérhetik most a kölcsönzésre jogosító jeggyel rendelkező olvasóink. A több mint 31 millió oldalt tartalmazó adatbázisban tudományos- és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava áll rendelkezésre. A távoli elérést visszavonásig biztosítja a szolgáltató a FSZEK olvasói számára.