Könyvmegálló

A könyvmegálló fotója

2024. június 6-tól utcai kölcsönző automata segítségével is kölcsönözhetnek a FSZEK Körúti Könyvtárának olvasói 

A VI. kerületi Terézvárosi Önkormányzat, a VII. kerületi Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár összefogásának eredményeképpen a két kerületet összekötő Lövölde téren került ma átadásra a kölcsönző automata. Az ún. locker használatával a környék lakói a FSZEK Körúti Könyvtárának nyitvatartási idejétől függetlenül, éjjel-nappal tudnak könyveket és folyóiratokat kölcsönözni, illetve visszaadni. 

A Lövölde téri trolimegálló mellett elhelyezett, Könyvmegálló nevet viselő tűzpiros szekrény az elmúlt években már jól megszokott csomagautomatákhoz hasonlóan működik. Használatához csak be kell iratkozni a FSZEK Körúti Könyvtárába, s az online katalógusból kiválasztott, kölcsönözni kívánt dokumentumot már lehet is kérni a Lövölde téri szekrénybe. Amennyiben a könyv elérhető, a könyvtár munkatársai azt 24 órán belül elhelyezik a szekrényben, s arról az olvasót értesítik.  A olvasójegy vonalkódjának és az ahhoz tartozó jelszónak a megadását követően a locker valamelyik ajtaja automatikusan kinyílik, s kivehetők belőle a dokumentumok. A kölcsönzési tranzakció csak ekkor, az ajtó kinyílásakor történik meg, azaz ekkor kerül az olvasó nevére a dokumentum és kezdődik el a megszokott kölcsönzési ciklus. Amennyiben az olvasó nem veszi át a megkért dokumentumokat, nem történik kölcsönzési tranzakció. A kölcsönzés megtörténtéről a könyvtár email értesítést küld. A könyvek visszaadása hasonlóan egyszerűen, 0-24 órában működik az eszköz segítségével. 

A kölcsönző automata magas fényű, jól látható képernyőjén stand-by állapotban a FSZEK kerületi könyvtárainak programajánlói futnak. 

A kölcsönző automata használatával kapcsolatosan részletes segítséget a Körúti Könyvtár honlapján találnak az érdeklődők. 

Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a mai sajtónyilvános eseményen elmondta, hogy hasonló kölcsönző automata a FSZEK körúti és soroksári könyvtárában működik már, de ez az első, amelyet egy tagkönyvtártól távol, egy forgalmas kültéren helyeztek el. A FSZEK, együttműködésben a Fővárosi Önkormányzattal és a kerületi önkormányzatokkal, 

2024-ben és az azt követő években is további kölcsönző automaták telepítését tervezi a kerületei tagkönyvtárak mellett, illetve olyan forgalmas helyeken, közlekedési csomópontokban, ahol a budapestiek mindennapi ügyeiket intézik. A cél minél közelebb vinni a fővárosiakhoz a könyveket, az olvasást és a könyvtári szolgáltatásokat. 

Az üzembe helyezett Könyvmegálló gyártója és kivitelezője a Smartfreq Kft., első használói Terézváros és Erzsébetváros polgármesterei és alpolgármesterei voltak. 

Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel
Az átadáson készült fényképek (galéria)
Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel Az átadáson készült fényképek a piros könyvszekrénnyel
Fotók: Berecz Valter/Képszerkesztőség