Az idegennyelvű szótárak használatáról

A nyelvtanulás során a szótárak használatát is meg kell tanulni, akár a nyomtatott, akár elektronikus formában megjelent szótarakról beszélünk. A nyelviskolák honlapján olvasható, erre vonatkozó nyelvtanári tanácsok összegzése következik:

- Ne csak kétnyelvű, hanem egynyelvű szótárt is bátran használj a nyelvtanulás során. Ma már többféle nyelvi szinten találhatsz szótárakat, melyek kifejezetten nyelvtanulók számára állítottak össze. A kétnyelvű szótáraknál egy keresett idegen szónak általában 6, 8, 10, sőt még több magyar megfelelője is van, és sokszor elveszünk a lehetőségek tárában. Ilyenkor egy egynyelvű szótár gyakran többet segít, mert nem vezet félre, nem ad meg magyar változatokat. Igaz sokan félnek a használatától, sőt ezt csak bizonyos nyelvtudás felett ajánlott használni, valóban a kezdő nyelvtanulók inkább csak kétnyelvű szótárakra tudnak támaszkodni, de vannak kifejezetten a kezdőknek készült, nagyon egyszerű szavakkal magyarázó egynyelvű szótárak is. Érdemes ennek utánanézni, ezeket ugyanis sokan nem ismerik.

- Minden szótárban van egy úgynevezett használati útmutató, ahol a könyv felépítését ismerheted meg, ezt mindenképpen olvasd el, hiszen megérted vele a szövegben használt rövidítéseket és a szavak kikeresése is könnyebb lesz. 

- A szótanuláshoz használd fel, tanuld meg a szavak jelentésénél szereplő példamondatokat, melyek sokat segíthetnek abban, hogy lásd, az adott szót milyen összefüggésben használják, ugyanakkor gyorsabban megtanulhatóak az új szavak, ha példamondattal együtt tanulod meg őket. 

Nyelvvizsga: 

Fontos, hogy már a nyelvvizsgára felkészülés folyamatában tájékozódj arról, a vizsgán milyen szótárt használhatsz. Az információkat az adott nyelvvizsga honlapján a vizsgaszabályzatban, vagy a vizsga írásbeli részének részletezésében találod meg.

Például a LanguageCert nyelvvizsga esetében az alábbi információkat olvashatod:

“Írásbeli (olvasásértés + íráskészség) részei, és a szóbeli vizsga hallás utáni szövegértés részek alatt egynyelvű szótár használata megengedett. Kizárólag az alábbi specifikációkkal rendelkező egynyelvű (angol-angol) szótártípusokat lehet használni:

- nyomtatott (elektronikus / online szótár használata nem megengedett) 
- általános (nem szaknyelvi, nem képes, nem szinonima)"

Az Euroexam az egyetlen nyelvvizsga, amely minden vizsgarészben engedi bármilyen nyomtatott szótár használatát. Akár többet, egy- és kétnyelvűt is. Részletesebben az Euroexam oldalán: Szótárral egyszerűbb a nyelvvizsga

Szótárhasználat a nyelvvizsgán: ELTE Origó Nyelvi Centrum

Érettségi vizsga:  

Az idegen nyelvű érettségin a feladatok megoldása során egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótárt is használhatsz, amiről magadnak kell gondoskodnod. Fontos azonban, hogy ezt mind a közép-, mind az emelt szintű érettségin csak az íráskészséget mérő feladatok megoldásához használhatod, vagyis az írásbeli vizsga IV. részénél. 

Oktatási Hivatal: Érettségi változások: idegen nyelv

A szótárak nemcsak hasznosak, hanem érdekesek is. Próbálj ki minél többet, szótárazz minél többször, és fedezd fel őket magadnak! 

A montázsban egy íróasztalon idegen nyelvi szótárak vannak elhelyezve

Forrás: Moly.hu

Ha nyelvvizsgára vagy érettségire készülsz, akkor a szükséges szótárt könyvtárunkból is beszerezheted. 

  • Lázár A. Péter-Varga György: Angol-Magyar, Magyar-Angol. Maxim Könyvkiadó 
  • Oxford angol-magyar szótár nyelvtanulóknak (B1-B2 szintekre) 
  • Oxford Advanced Learner's Dictionary (hosszú távra és C1 szintre feltétlenül) 
  • Spanyol-magyar, magyar-spanyol tanulószótár érettségizőknek és nyelvvizsgázóknak / Agócs Károly főszerk. 
  • Francia-magyar, magyar-francia tanulószótár: érettségizőknek és nyelvvizsgázóknak / Pálfy Miklós főszerk. 
  • Német-magyar, magyar-német tanulószótár érettségizőknek és nyelvvizsgázóknak/ Hessky Regina, Iker Bertalan főszerk. 

Nézd meg katalógusunkban a tanulószótárak listáját: FSZEK katalógus

Források:  

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200430_nyelvi_erettsegi_szotar 

https://www.5percangol.hu/nyelvvizsga-tipusok-es-leirasok/hogyan-hasznaljuk-a-szotarakat-es-hogyan-ne/ 

https://www.euroexam.org/hu/felkeszulok/hungary/szotarral-egyszerubb-nyelvvizsga/angol/B2