Az őszi érettségiről

Az idén szeptember 5-én véget ért a jelentkezési határidő az októberi-novemberi érettségi vizsgákra. Az emelt és középszintű írásbeli és szóbeli vizsgák időpontjait a 2024/2025. tanév rendjéről szóló 32/2024. (VIII. 8.) BM rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. A vizsgák október 11-én kezdődnek, az egyes tantárgyak vizsgaidőpontjai az Oktatási Hivatal oldalán vannak felsorolva. 

Fontos tudni, hogy nem minden tárgyból van lehetőség előrehozott érettségit tenni. Ezt csak a digitális kultúrából (régi nevén: informatika) és idegen nyelvekből lehetséges. Amennyiben a vizsga sikerül, úgy értelemszerűen az adott tárgyat a következő évben már nem kötelező tanulni. Ha sikertelen lesz, akkor javító- vagy pótló vizsgára leghamarabb csak a rendes érettségi vizsgaidőszakában lehet jelentkezni. 

Forrás: Canva.com

A nyári időszakban folyamatosan érkeztek a Központi Könyvtárba a friss, érettségire felkészítő könyvek. Ezek a kiadványok a földszinti Böngészde terében, a Továbbtanulás gyűjteményből kölcsönözhetőek ki. A digitális kultúra vizsgához Schmieder László Tamás: Érettségi last minute: informatika és Magyary Gyula: Digitális kultúra érettségi: Python lépésről lépésre című új kiadású könyveit ajánljuk.

Az őszi nyelvi érettségihez szintén a Böngészdében, a nyelvi gyűjteményében találhatóak könyvek nagyon sokféle nyelvből. Angol érettségihez kiváló lehet Major Éva: Érettségi felkészítő: angol nyelv: path to success, vagy Bukta Katalin: Érettségi mintafeladatsorok angol nyelvből című könyvei.