Zöld napok áprilisban

Április 22-én ünnepeljük, vagy akár tevékenyen részt vehetünk a Föld napja alkalmából meghirdetett eseményeken, melyeket az Earth Day Network koordinál. Legalább 22-én megpróbálhatjuk környezettudatosan végig vinni a teljes napunkat. A hazai eseményekről a Föld Napja Alapítvány honalapján tudsz tájékozódni. A nemzetközi nap fókuszában az idén is újra a műanyagok lesznek. S ha érdekel a környzetvédők műanyagok elleni tevékenysége, vagy a témáról előadást kell tartanod, akkor itt van pár kötet a könyvtárunkból:  

  • A világ műanyag nélkül / Dela Keinle ; Horst Hellmeier rajz.; [ford. Bán Zoltán András]. - Budapest : Scolar, 2020. - 47 p.  

Kleine rövid kötetének alcíme szerint: Mi tartalmaz műanyagot, és hogyan korlátozhatjuk a használatát? - a műanyagok előtti világba repíti vissza olvasóit és elmeséli a feltalálásuk történetét, de ez mellett, hasznos információkat, sok adatot, valamint praktikus, környezetet védő ötletet és kedves illusztrációkat találhatsz a könyvben. S még egy házilag elkészíthető gumicukor receptet is, hogy ne kelljen megvenni a boltban a műanyag csomagolású édességet.

  • Mondj nemet a műanyagra!: 101 egyszerű ötlet műanyag helyett / Harriet Dyer; [ford. Kernács Rebeka]. - Bp : Central Kv., 2019. - 127 p. 

Ma már közismert tény, hogy a környezetünkben felhalmozódó műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget. Ha változtatunk életmódunkon, akkor ebben is változást érhetünk el. E kis könyv 101 egyszerű és könnyen megvalósítható ötletet ad ahhoz, hogyan helyettesítsük a műanyagot környezetbarát anyagokkal. 

A montázsban egy vadvirágos rét és a cikkben lévő kötetek borítója szerep

Forrás: Moly.hu

Április 30-a a méhek napja, hazánkban 1994-től lett hivatalos ünnepnap, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére. Érdekesség, hogy 2019–ben az Earthwatch Institute környezetvédelmi szervezet javaslatára a méheket bolygónk legfontosabb élőlényeinek nyilvánították, mivel a mezőgazdaságban termelt növények a méhek beporzó tevékenysége nélkül képtelenek lennének termést hozni és szaporodni. E kicsi, de nagyon fontos rovaroknak világnapjuk is van, melyet az ENSZ döntése alapján május 20-án tartanak. A 2018-ban bevezetett világnapon nemcsak a méhek, hanem a méhészek helyzetére és fontosságára is felhívják az emberek figyelmét a különböző rendezvények és kiadványok segítségével. 

S ha már méhek és méhészek szóba kerültek, érdemes megemlíteni Maja Lunde első regényét, melynek címe: A méhek története. A kötetben az írónő az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról mesél, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A három szálon, három idősíkon futó történet közül az egyik a jövőben 2098-ban játszódik Kínában, a másik kettő pedig a 19. század közepén Angliában és a 21. század elején az Egyesült Államokban. A fordulatos regényben az író fontos kérdéseket fogalmaz meg számunkra: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?  

  • A méhek története / Maja Lunde ; ford. Patat Bence. - Budapest : Cser K., 2022, cop. 2018. - 334 p. 

Ha érdekel a téma nézd meg a kötet példányait a könyvtári katalógusunkban

Forrás: MomoRádió: https://momoradio.hu/mehek-napja-aprilis-30/