Ezt a cikket 2023. 12. 20 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jogosítványszerzés folyamata

Mostanában az Eduline oktatási portálon több cikk is megjelent a középiskolások jogosítványszerzési lehetőségeiről.  

A jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint a diákok csak akkor jelentkezhetnek a tanfolyamra, ha betöltötték a 16 és fél éves kort. A forgalmi vizsgán 17 éves kortól lehet részt venni. A felsorolt vizsgákat megelőzően egy orvosi alkalmassági vizsgálat is szükséges, amelyen azt állapítják meg, hogy egészségügyileg alkalmas-e a személy a gépkocsivezetésre. A különböző jogosítványok megszerzésének különböző díjtételei vannak.

Az Eduline cikkei is a vizsgadíjakkal foglalkoztak. 

Eduline cikkek a jogosítvány témában

Még folynak az egyeztetések a kormány részéről a diákoknak biztosított ingyenes KRESZ vizsgáról, viszont már bevezették a sikeres vizsgát követő vizsgadíj visszaigénylését. Ha a téli szünetben kezded el a KRESZ tanfolyamot, akkor a szükséges tankönyveket a könyvtárból is kikölcsönözheted. 

A KRESZ vizsgákról többféle kiadvány található meg könyvtárunk földszinti Böngészdéjében, például Kotra Károly által összeállított kötetek:

Interaktív KRESZ-könyv személygépkocsi-vezetők részére (teszt kérdésekkel)
KRESZ-könyv motorkerékpár vezetők részére: (teszt kérdésekkel)

Szintén hasznos kiadvány Sefcsik Judit: Hogyan szereztem jogosítványt 49 nap alatt? című könyve. A szerző “KRESZ-regénye” sokféle tanulási stratégiát ajánl a sikeres vizsgázáshoz.

A fotómontázsban KRESZ könyvek és egy kis autó képe szerepel

Forrás:  moly.hu

KRESZ vizsgadíj visszaigénylés

Hamarosan akár ingyenes is lehet a középiskolások és szakképzésen tanulók jogosítványszerzése

Ingyenes jogosítvány: az autósiskolák még nem tudják, hogy miből finanszírozná az állam