Ezt a cikket 2023. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A középiskolai felvételiről

A középfokú felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információk az Oktatási Hivatal honlapján érhetőek el: A középfokú felvételi eljárás információi menüben.

Sajnos a középiskolák felvételi eljárásáról, vizsgarendjükről, eredményeikről nem jelenik meg kiadvány. A különböző középiskolák megismerésére jó lehetőség az általuk szervezett nyílt napon való részvétel. Ezeket az alkalmakat a középiskolák országszerte általában októbertől januárig szervezik, az időpontot a saját honlapjukon hirdetik meg. Ezen a programon a szülőkkel együtt megnézhetitek az iskolát, tanórákat látogathattok és többféle tájékoztató előadást hallgathattok meg.  

A gimnáziumok profiljáról, eredményeiről és az országos 100-as ranglistában betöltött helyéről a HVG által kiadott Középiskola 2023 című kiadványban olvashattok. A lap a Központi Könyvtár földszintjén található Böngészdében is elérhető. 

EDULINE: Középiskolai nyílt napok – miért jó ott lenni?

A középiskolákról az IskolákListája.eu oldalon is kereshettek név vagy város szerint.

A Továbbtanulási Információs Szolgáltatás honlapján a Továbbtanulás itthon menüben egy linkgyűjtemény segítségével további oldalakat találhattok a középiskolákkal kapcsolatos tudnivalókról. 

A montázsban iskola ajtón kilépő három diák szerepel

Forrás: Canva.com

A felvételi eljárás időrendjének első fontos dátuma 2023. október 20. lesz. E napig minden középiskolának közzé kell tennie a felvételi tájékoztatóját a honlapján: tagozatok, tanulmányi területek, pontszámítási szabályok. 

Október 31-ig a felvételit szabályzó rendelet szerint az összes általános iskola megtartja saját diákjainak és a szülőknek a felvételiről szóló tájékoztató alkalmait.

November 15-től nyilvános lesz a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumi központi írásbeli felvételi vizsgát szervező gimnáziumok, továbbá a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények jegyzéke.

November 30-ig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgára, közvetlenül a vizsgát szervező intézménynél. A tesztet csak egyszer, egy iskolában kell megírni, annak eredményét országszerte elfogadják, hiszen a feladatsorok egységesek. Fontos: a központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” a középfokú iskolákba történő jelentkezést, amelynek majd 2024. február 22. lesz a határideje. 

A központi írásbeli felvételi vizsgát 2024. január 20-án szervezik meg. Ugyanakkor vizsgáznak a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba készülők, valamint a nyolcadikosok is. 2024. február 9-től hirdetik ki a diákoknak a központi írásbeli felvételin szerzett pontokat.  

A jelentkezési lapokat 2024. február 21-ig továbbítják az általános iskolák. Ez azt jelenti, hogy eddig az időpontig kell kitölteni a tőlük kapott jelentkezési lapot és kiválasztani azokat a középiskolákat, ahová szívesen bekerülnétek. A sorrenden egyszer, 2024. február 8. és 10. között módosíthattok, új intézményt viszont már nem jelölhettek meg, maximum csak a preferencia-sorrendeteken változtathattok. 

A sikeres felvételről vagy épp az elutasításról szóló határozatot 2024. május 2-án kapjátok meg.

A témával kapcsolatos információk: 

A középfokú felvételi eljárás információi 

EDULINE-Itt van minden, amit tudnotok kell a hamarosan induló középiskolai felvételiről 

Középiskolai nyílt napok – miért jó ott lenni? 

Pályaorientációs Portál