Megkezdődtek a digitális országos kompetenciamérések

A digitális országos kompetenciaméréseket az iskoláknak a törvényi szabályozás alapján 2024. március 4. és 2024. június 3. között kell lebonyolítaniuk. A mérések évfolyamonként a következő időpontokban lesznek: 

a 11. és a 7. évfolyamon 2024. március 4. és március 22., 

a 10. és a 6. évfolyamon 2024. március 25. és április 24., 

a 9. és a 8. évfolyamon 2024. április 25. és május 15., 

a 4. és az 5. évfolyamon 2024. május 16. és június 3. 

Tantárgyak szerint:

4. és 5. évfolyamos diákoknak szövegértési és matematikai mérésen kell részt venniük,

a 6. és 11. évfolyamosoknak szövegértés, matematika, természettudomány és idegen nyelvi mérése lesz, 

az 5. és 11. évfolyamon pedig digitális kultúrából és történelemből is lesznek kísérleti mérések. 

A felmérésben az alkalmazott feladatok nem a tudástartalom elsajátításának mértékét mérik és nem az adott tanévi tananyag ismeretanyagát kérik számon, hanem azt vizsgálják, hogy a diákok a közoktatásban addig elsajátított ismereteket milyen mértékben tudják alkalmazni a mindennapi életből vett feladatok megoldásában. 

A montázsban a cikkben szereplő könyvek borítói szerepelnek

Forrás: Moly.hu

A kompetenciamérés eredményeiről nyilvános jelentés készül fenntartói, iskolai és telephelyi összesítésben, melyek megtekinthetők a https://www.kir.hu/okmfit/ oldalon. Az intézmények – jelszavas belépés után – saját szempontjaik szerint tovább elemezhetik az eredményeiket. 

Az országos mérésekkel kapcsolatos tájékoztatók és információk részletesebben az Oktatási Hivatal honlapján olvashatóak, szintén itt érhető el a Tudnivalók a háttérkérdőívről elnevezésű dokumentum is. 

Könyvtárunkban több kiadvány is foglalkozik a különböző sikeres tanulási módszerekkel, valamint néhány példány a témához kapcsolódó kompetenciamérésekre felkészítő könyvek közül megtalálható és kikölcsönözhető. Lásd: könyvtári katalógus

  • Könyv a tanulásról: tanulási képességet fejlesztő tréning 12-16 éveseknek / Oroszlány Péter ; [közread. a] Független Pedagógiai Intézet Tankönyvcentrum. -14. kiad.. - Budapest : FPI Tankönyvcentrum, 2010. 
  • Tanulásmódszertan: tanácsok, módszerek, gyakorlatok a tanulási képesség fejlesztéséhez: középiskolások számára / Oroszlány Péter ;Bőv. kiad.-Budapest: Metódus-Tan, 2010. 
  • Országos kompetenciamérés: német tesztgyűjtemény 6. osztályosoknak: [ingyenes applikációval] / [szerzők: Sárvári Tünde, Gyuris Edit]. - Aktualizált  kiad.. - [Budapest] : Klett, cop. 2018. 
  • Országos kompetenciamérés: angol tesztgyűjtemény 8. osztályosoknak : [ingyenes applikációval] / [szerző: Pojják Klára]. - Aktualizált kiad. - [Budapest] : Klett, cop. 2018.