Ezt a cikket 2023. 11. 25 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az irodalom életre kel(l) Film. Színház. Zene

Ingyenes programok kicsiknek és nagyoknak 2023. november 25-én 10:00-20:00 óráig a FSZEK Központi Könyvtárában (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.)

Egész nap izgalmas programokkal várunk!

a meghívott művészek fotómontázsa fantáziaképpel, filmes kamerával

Sárkányos Gyerekkönyvtár programjai

10:30-11:30
Apa olvas!
Diafilm felolvasás Varró Danival és papírszínház Dávid Ádámmal. Varró Dani felolvassa a Csütörtök a kisördög című diafilmjét és még más gyerek kedvenceket is. Dávid Ádám Huzatsárkány a várban című meséjét adja elő.

11:30-14:00
Kézműves foglalkozások

15:00-16:00
Figurina Bábszínház: Grim(m)aszok tárgyjáték
A fantázia segítségével minden életre kelhet! Az előadás során közönséges használati tárgyak elevenítik meg a Hófehérke és a hét törpe, A nyúl meg a sün, a Csipkerózsika és a Piroska és a farkas Grimm-meséket.

Gyertek a Wenckheim-palota csodálatos termeibe! A Könyvtár olvasótermei érdekes eseményeknek adnak otthont egész nap.

Bölcseleti olvasóterem

11:00-12:00
A történetek életre kelnek – Rajzos foglalkozás Dudás Győző grafikussal és Bosnyák Viktória íróval.
Bosnyák Viktória természetesen mesél, Dudás Győző természetesen rajzol. A két fővárosban született alkotó és számtalan színes mesehősük, rengeteg mosollyal és a gyerekekkel közös, vidám alkotással ünneplik szeretett Budapestjük születésnapját.

15:00-16:00
Szóra bírt betűk – Beszélgetés Székely Kriszta színházi rendezővel, Török Ferenc rendezővel (Moszkva tér, Szezon, Overnight) és Hajduk Károly színésszel (Akik maradtak, Félvilág, A martfűi rém).

17:00-18:00
89 kalória: 60 perc kultúrafogyasztás ínyenceknek és mindenevőknek – Beszélgetés Grisnik Petra színésznővel, a Lírástudók podcast műsorvezetőjével és Juhász Anna irodalmárral, irodalmi szalonok háziasszonyával.

Fogadóterem

10:00-16:00
Készítsd el saját animációs filmedet a BABtérrel!
Az országban egyedülálló Animációs Játszóház Karaván egyszerre használja a modern technikát és a kreativitást megmozgató kézi alkotást. A résztvevők megismerkedhetnek az animációs filmek rejtelmeivel, majd saját kisfilmekkel térhetnek haza.

Ezüst szalon

15:00-16:00
Tóth Maja beszélgetése Zoltán Áron színésszel a Pál utcai fiúk adaptációról.

Kis bálterem

10:00-16:00
A Magyar Tolkien Társaság bemutatja az író varázslatos világát.
Megismerkedhettek a tündeírással, lesznek társasjátékok és kvízjáték, valamint fegyverkiállítás is.

Nagy bálterem

11:30-12:00
Füge Produkció – Pagony – Hab a tortán! Tandori Dezső: Medveálom madárszárnyon gyerekelőadás
Főmedvénk a városban alussza téli álmát. Így talált rá a Költő: egy parkban, padon szunyókálva. A kis Főmedvét óvatosan a karjába vette, de talán ügyetlenül: a mackó felébredt. A Költő mesélni kezdett neki egy madárról, valaha volt legjobb barátjáról. A mackó csukott szemmel egy dallamot dünnyögött magának. Aztán csend lett. Hadd aludjon még egy kicsit, mindjárt itt a tavasz. Az előadás Tandori Dezső Medveálom madárszárnyon kötetét alapul véve asszociatív sétára hívja a gyerekeket a medvék és verebek világába. Zenék, képek és álmok segítségével próbálunk közelebb kerülni ahhoz az ősbizalomhoz, ami az álmodó és az álmát őrző, a gyerek és a szülő között fűződik.

16:00-17:00
Paár Julcsi: Rókatánc – zenés, mesés komédia az egész családnak
Egy magával ragadó, nép- és világzenei elemekből szövetelt, táncos, mesés kavalkád. A virtuóz zenészek, a dinamikus és humoros táncszínházi elemek, a lendületes sodrású játék impulzív, korosztályokon átívelő mesevilágot teremtenek. Nem csoda hát, hogy a történet szereplői és az őket minden kalandban végig kísérő muzsikusok mellett, a közönségből is előbújik a világot felfedezni vágyó gyermeki én, vagy egy merész, mindenre elszánt róka. Aki nem hiszi, járjon utána!

A programhoz előzetes regisztráció szükséges. Teltház! További regisztrációt nem tudunk fogadni, köszönjük a megértést. 

19:00-20:00
Minden titok – Für Anikó és Hrutka Róbert zenés irodalmi estje
„Lélekfrissítő zenés irodalmi inhaláció”
A két ihletett művész előadásában hallhatók lesznek versben és dalban elmesélve többek között József Attila, Ady Endre, Kaffka Margit, Bereményi Géza, Zelk Zoltán és Pilinszky János legszebb költeményei, megfűszerezve Hrutka – Bereményi dalokkal.

Negyedik emeleti előtér

10:00-16:00
Ex libris és saját pecsét készítés, vászontáska nyomtatás, kézműves foglalkozások.

Az Ötpacsirta Szalon programja (VIII. ker. Ötpacsirta utca 4.)

18:00-19:00
Zongora – Film – Zene: Szalai Éva zongoraművész és Tóth Endre zenetörténész estje
Szalai Éva koncertjén olyan zongorazenéket hallhat a közönség, amelyek egy-egy filmnek köszönhetően lettek igazán emlékezetesek, illetve amelyek igencsak hangsúlyozzák egy adott ponton a képi világot, illetve a rendező által sugallt érzelmeket. De vajon milyen üzenete van egy jól időzített filmzenének? Milyen képzettársításokat kelthet bennünk egy filmben hallható zenemű? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az elhangzott művek között Tóth Endre zenetörténész, aki Szalai Éva zongoraművésszel izgalmas utazásra invitálja a közönséget.

A Zongora – Film – Zene program látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. Teltház! További regisztrációt nem tudunk fogadni, köszönjük a megértést.

A programváltoztatás joga fenntartva.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalaikon közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A regisztrációhoz kötődő adatkezelési tájékoztató ide kattinva érhető el.

Az ingyenes rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Budapest 150 éves logóKönyvfőváros logoÉn Budapestem logo   

Szöveg és plakát: Budapest Könyvfőváros 2023

Juhász Anna fotó: Falus Kriszta
Grisnik Petra fotó: Kleb Attila
Medveálom előadás fotó: Gulyás Dóra
Varró Dániel fotó: Osgyányi Vilm