Ezt a cikket 2021. 10. 12 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kedvezmények az Országos Könyvtári Napok alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

A program logója és szologenje. Együtt. Működik!

2021-ben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat eddig félmillió látogató kereste fel és 1,2 millió művet kölcsönöztek, hosszabbítottak olvasóink, ami a járványhelyzet miatti zárva tartás után azt jelzi, hogy komoly igény van a könyvtári szolgáltatásokra. Könyvtárunk idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok 2021. október 4-től 10-ig tartó eseménysorozatához, ekkor nemcsak jelenlegi, de leendő olvasóinkat is várjuk. Ennek keretében valamennyi korosztály számára kínálunk programokat, rendezvényeket és kiállításokat.


A FSZEK köszönetét szeretné kifejezni a járvány elleni védekezésben közreműködő egészségügyi dolgozóknak, ezért az Országos Könyvtári Napok hetében egy szabadon választott könyvtárunkban egy évre szóló ingyenes beiratkozást kínálunk számukra. A lehetőséget az egészségügyi dolgozók mellett a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos-és egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatók is igénybe vehetik. A jogosultság igazolásához a Könyvtárunk elfogadja a 486/2020.(XI.10) kormányrendelet alapján kiállított utazási igazolást.

Idén a 2021. október 10-én, Könyves Vasárnap nyitva tartó Központi Könyvtárban, a Kelenföldi Könyvtárban, az Ugocsa utcai Könyvtárban, a  Dagály utcai Könyvtárban, a Lőrinci Nagykönyvtárban ingyenes próbatagság váltható, ezek az olvasójegyek 2021. december 31-ig használhatók. Aznap lesz a „megbocsátás napja” is, ekkor nem számolunk fel késedelmi díjat az ezen a napon nyitvatartási időben visszahozott, lejárt határidejű, de még fizetési meghagyás alá nem eső könyvekért, kottákért, térképekért, folyóirat-számokért, hangoskönyvekért, diafilmekért. A megbocsátás a nem hagyományos dokumentumok (CD, CD-ROM, videó, DVD) késedelmi díjára, postaköltségre és a korábban be nem fizetett tartozásokra nem vonatkozik. Többi tagkönyvtárunkban október 11-én hétfőn váltható próbatagság és kerül sor a „megbocsátás napjára”.

A programsorozatban közreműködő vendégek között megtalálható Bereményi Géza, Dragomán György, Jakobovits Kitti, Nyulász Péter, Szabó T. Anna, az "Abszolút töri"-sorozat szerzői közül Kiss Judit Ágnes, Wéber Anikó és Mészöly Ágnes. A gyerekekről sem feledkeznek el a könyvtárak, így kézműves foglalkozások, játékok mellett Kárász Eszter és az Eszter-lánc Trió; a Batyu Színház, Nyáry Detti bábművész, Lovranits Júlia Villő kiállítása is őket várja. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a járványhelyzet alakulására és olvasói biztonságára tekintettel tervezte meg programjait. Valamennyi rendezvényünkön előzetes regisztrációval lehet részt venni. A programok a hatályos jogszabályok alapján védettségi igazolvánnyal látogathatók, de az egyéb könyvtári szolgáltatások továbbra is igénybe vehetők bárki számára. A rendezvényekről ebben a cikkben található bővebb információ.
Az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Könyvtári Napok eseménysorozatára az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében kerül sor.

Szeretettel várunk mindenkit!

Képek: Országos Könyvtári Napok és FSZEK