Ezt a cikket 2023. 01. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan használhatom a Könyvtárat 2023-tól?

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Használati Szabályzata a Fővárosi Közgyűlés Emberi Erőforrások Bizottsága 139/2022. (XII. 13.) számú határozata alapján 2023. január 1-jétől néhány ponton módosul.

Az új Használati Szabályzat teljes szövege ide kattintva olvasható.

A legfontosabb változások:

A regisztrációs olvasójegy éves adminisztrációs díja 100 Ft-tal emelkedik, azaz 300 Ft-ra változik. Ezzel egyidejűleg a regisztrációs olvasójeggyel igénybe vehető szolgáltatások köre a Kulturális törvényben felsorolt alapszolgáltatásokra korlátozódik, azaz a Könyvtár látogatására, a Könyvtár által kijelölt gyűjteményrészek helyben használatára, az állományfeltáró eszközök (katalógus) használatára és a Könyvtár, valamint a könyvtári rendszer szolgáltatásairól való információk átadására. A könyvtári számítógépeket és a WiFi-t 2023. január 1-től csak a napijeggyel vagy kölcsönzésre jogosító olvasójeggyel rendelkezők (azaz a beiratkozott olvasók) vehetik igénybe.

Egyes szolgáltatások és a beiratkozási díjak az infláció alatti mértékben, átlagosan 10%-kal növekednek; a napijegyek ára 1.100 Ft-ról 1.500 Ft-ra változik.

Ugyanakkor 16 éves korig és 70 év felett továbbra is ingyenes a beiratkozás, s a korábbi beiratkozási kedvezményeket is fenntartjuk 2023-ban is.

A turisztikai célú könyvtárlátogatások térítési díja is változik 2023 januárjától.  Az egyéni, nem vezetett látogatás (turistajegy) díja 1.700 Ft-ba kerül. A magyar nyelvű, csoportos vezetés díja 1.700 Ft/fő, míg diákoknak és nyugdíjasoknak a részvételi díj 500 Ft-ba kerül. Az angol nyelvű vezetés díja 2500 Ft/fő.

A könyvtárhasználati foglalkozások továbbra is ingyenesek iskolai csoportok és kísérő tanáraik számára.

A késedelmi díjak a DVD-k kivételével minden dokumentumtípus esetében 65,-Ft–ra (db/naptári nap) emelkednek. A FSZEK ugyanakkor a kölcsönzött művek kölcsönzési határidejének lejárata előtt továbbra is díjmentesen küld e-mail értesítőt a szolgáltatás igénylői számára, így olvasóink el tudják kerülni a késedelmi díj keletkezését, s akár online is meghosszabbíthatják a náluk lévő kikölcsönzött dokumentumokat.

Új, kényelmi szolgáltatásként – a kölcsönzések lejárata előtti értesítésküldés mellett, – bevezetjük a könyvtári tagság lejárata előtti értesítő e-mail kiküldését is 2023. január 1-től.

Javasoljuk, hogy portálunkon bejelentkezve ellenőrizze kapcsolattartásra megadott e-mail címét, hogy a fent említett szolgáltatások nyújtotta előnyöket Ön is élvezhesse.

Újdonságként a szolgáltatási struktúrába beemeltük a koronavírus járvány miatti zárvatartások idején már kipróbált, a kutatók, hallgatók között nagy sikert aratott online tagságot, amellyel egy hónapig, egy napijegy áráért (1500,-Ft/30 nap) az előfizetett adatbázisok használatához biztosítunk távoli hozzáférést. Az online beiratkozási űrlap 2023. január 1-jétől ide kattintva érhető el. A beiratkozott olvasóink számára ezért a szolgáltatásért természetesen továbbra sem kell külön fizetni, beiratkozási díjuk ezt a lehetőséget is tartalmazza.

Szintén januártól 800,-Ft/képről 600,-Ft/képre csökken a muzeális állományba tartozó dokumentumokról nyilvános használatra készítendő másolatok technikai költsége.

Az év elejétől tovább bővítjük a bankkártyás fizetési lehetőséget kínáló FSZEK-tagkönyvtárak körét, így januártól már 28 FSZEK tagkönyvtárban fizethetnek olvasóink POS-terminálokon keresztül. Bankkártyás fizetést kínáló könyvtáraink listája itt érhető el.

Az olvasói igényeket követve egyes könyvtáraink nyitvatartása is módosul 2023 januárjától. A 2023. évi nyitvatartási rendek a Használati Szabályzat 5. sz. mellékletében és az adott tagkönyvtár honlapján olvasható.

A 2023. január 1-jétől érvényes díjtételeket a Használati Szabályzat 7. sz. melléklete tartalmazza.

Minden használónknak boldog új évet kívánunk és szeretettel várjuk vissza Önöket 2023-ban is!

Fotó: FSZEK