Ezt a cikket 2023. 12. 18 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest Nagyregény

A főváros egyesítésének 150. évfordulójára készült Budapest Nagyregény bemutatójára került ma sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. 

A könyvbemutatón készült fényképek
A könyvbemutatón készült fényképek (galéria)
A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek A könyvbemutatón készült fényképek

A kötet megjelenését támogató Fővárosi Önkormányzat nevében, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Nyáry Krisztián Péczely Dórával és Tasnádi Istvánnal, a mű szerkesztőivel beszélgetett. Ezt követően a Nagyregény megjelenésének hátterét és a Budapest Könyvfőváros programot Kovácsné Koreny Ágnes, a FSZEK főigazgató-helyettese és Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója mutatta be. Végül Gáspár Máté, a kötetet kiadó Budapest Brand művészeti vezetője és Liam Browne a projekt további eseményeiről és az EU által támogatott Ulysses: Európai Odüsszeia programhoz illeszkedéséről beszélt.

A Budapest Nagyregény-projekt keretében 23 népszerű kortárs író helytörténeti adalékok, civil legendák alapján írta meg egy-egy kerület fejezetét, megidézve ennek a folyamatosan változó városnak egyedi alakjait, helyszíneit és történeteit. A FSZEK a mű megszületését többek között azzal is segítette, hogy minden kerületben közreműködött a civil történetgyűjtésben.

A Budapest Nagyregény megírásában közreműködő szerzők: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter.
Szerkesztők: Péczely Dóra, Szeder Kata, Tasnádi István, Valuska László
A könyvterv kreatív koncepciója: Salát Zalán Péter, Bényi Lilla, Huber Júlia Kíra, Szabó Eszter Sára
Borítóterv: Salát Zalán Péter, Molnár-Barabás Örs 

A mű november 17-től megvásárolható a Líra hálózatában és hamarosan könyvtárainkban is kölcsönözhető lesz.

Fotók: FSZEK