Ezt a cikket 2023. 06. 10 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

XVIII. Janikovszky Éva meseíró pályázat 2023. - díjátadó

Az írónő portréja

Idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Könyvkiadó Zrt. támogatásával a népszerű Janikovszky Éva meseíró pályázatot 7-16 éves gyerekek számára három korcsoportban.

A felhívásra 2023. március 1. és április 12. között lehetett az elkészült meséket, történeteket e-mailen beküldeni a janikovszky@fszek.hu e-mail címre. Magyarországi és határon túli településekről, szabadon választott téma feldolgozásával lehetett pályázni. Minden jelentkező egy, maximum 15.000 karakter (5, A/4-es oldal) terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthatott be.

A felhívásra idén összesen 708 pályázó műve érkezett. Az I. korcsoportban 7-9 évesek meséi vettek részt, ebből 244 érkezett. A II. korcsoport volt a legaktívabb, ahová 10-13 évesek pályázhattak, ide 377 pályamunka érkezett. A III. kategóriában, ahová a legnagyobbak, a 14-16 évesek alkotásai kerültek, 87 mű érkezett.

A pályaműveket a könyvtárosokból álló előzsűri értékelte, és kiválasztotta azokat a műveket, amelyeket érdemesnek talált a szakmai zsűrihez való továbbításra, akik ebben az évben Szepes Erika irodalomtörténész és Kertész Erzsi író volt.

a díjátadón készült fényképek
A díjátadón készült fényképek (galéria)
a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek a díjátadón készült fényképek

Az ünnepélyes díjátadóra 2023. június 2-án 14 órakor került sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Palotakönyvtárában. A díjátadóra meghívtuk az előzsűrizésen továbbjutott mesék szerzőit, és a szakmai zsűri képviselője kihirdette a nyerteseket: minden korosztályban 1-1 első második és harmadik helyezést, illetve a különdíjasokat. Az előválogatás során továbbjutott pályázók egy-egy könyvet kaptak ajándékba, míg a nyertesek a helyezésüknek megfelelően nagyobb könyvcsomagot vihetnek haza. Az idei díjazottak névsora:

  I. korcsoport (7-9 évesek) II. korcsoport (10-13 évesek) III. korcsoport (14-16 évesek)
1. helyezett: Sáfrán Kira Jász Norina Mia Gyenese Szulamit
2. helyezett: Torma Lilla Bedő Noémi Zalai Flóra Borbála
3. helyezett: Varga Zita Rezessy Berta Bakcsi Réka
Különdíjasok:

Spiegel Vendel
Langermann Mátyás
Landgren Ingrid

Lovisek Olivér
Imecs Valéria, Pálma
Csörgits Heléna
Hága Jázmin
a FSZEK logója a könyvkiadó logója

Képek forrása: Pixabay.com, Móra Könyvkiadó
Fotók: FSZEK