XIX. Janikovszky Éva történetmesélő pályázat ünnepélyes díjátadója

Alkotó gyerekek vették birtokba báltermünket, akik mesékkel, könyvtrailerekkel, képregényekkel, stop motion történetekkel indultak a Móra Kiadó és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Janikovszky Éva Történetmesélő Pályázatán.

Az írónő portréja

Hagyományos meseírás mellett már képregényekkel, stop motion kisfilmekkel és könyvajánló videókkal is lehetett indulni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Kiadó Janikovszky Éva Történetmesélő Pályázatán. Az ünnepélyes díjátadóra a FSZEK Központi Könyvtárának otthont adó Wenckheim-palotában került sor 2024. május 31-én, melyen a 170 pályázatból a szakmai zsűri – Paulovkin Boglárka és Vig Balázs – döntése alapján legjobbnak talált művek szerzői vehettek át elismeréseket.

A díjakat Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és Kovács Zsanett, a Móra Kiadó marketing vezetője adta át. Az esemény moderátora Kaszás Veronika volt.

Hagyományos meseírás kategóriában 7-9 évesek; a 10-13 évesek és a 14-16 évesek nevezhettek egy maximum 15 ezer karakter terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írással, míg vizuális történetmesélés kategóriában legfeljebb 16 éves korig, egyénileg vagy csoportosan lehetett a felhívásra jelentkezni 6-24 kockából álló képregénnyel, vagy egy 30-120 másodperc hosszú stop motion kisfilmmel, vagy egy 30-120 másodperc hosszú könyvtrailer videó benyújtásával.

A díjazottak:

Hagyományos történetmesélés

I. korcsoport (7-9 évesek)

1. helyezett:

Varga Zita: Pénzbánya

Népmesei hagyományokból építkező, gördülékenyen megírt, szép fogalmazás. A kibányászott kövek belsejéből különös üzenetek, jótanácsok kerülnek elő: „kedvesség”, „békülés”, „törődés”. A főszereplő Ede ezek nyomán változtat az életén. Felesége megszépül, testvérével kibékül, és bár az igazi gazdagság a szeretet, azért a jutalmul kapott három láda kincset sem utasítja vissza. Zita története egyszerre szól több korosztályhoz, mást és mást mond gyereknek, felnőttnek.

2. helyezett:

Réfi Bianka: Mese a sportcipő születéséről

Milyen dolog az, hogy csak a férfiak hordhatnak sportcipőt, a nők pedig nem? Naná, hogy még egy boszorkány is beveti bűverejét, hogy megkaparintsa magának! Firmány, intrika, teleportálás… de a végén győzedelmeskedik Anna cipész sportcipője. A gördülékeny, fordulatos történetben mesei elemek, fantázia, játékosság vegyül.

3. helyezett:

Almási Anna: Egy bolygó új esélye

„Főszereplőnk egy tulipán, aki az Uránuszon lakik”. Így kezdődik Anna meséje, amit olvashatunk kalandos sci-fiként, vagy barátságtörténetként is. Amíg Sziszi kapitány az elrabolt tulipánja nyomába ered, fontos kérdésekkel szembesül az olvasó, például attól, hogy valaki rút, még lehet érzékeny belül, és hogy milyen fontos a környezetünk, bolygónk élővilágának megóvása.

Különdíj:

Szilágyi Lajos: Kabát Lovag

Versben beszélni, mesélni, nem könnyű. Szilágyi Lajos verses meséje már csak e miatt is bravúros teljesítmény, hiszen 53 (!) versszakban meséli el Kabát Lovag történetét. Az izgalmas, humoros történet egy ruhadarabból mesehőst varázsol, amelynek során igazán a szívünkbe zárjuk ezt a Kabát Lovagot. Külön kiemelésre érdemes ahogy a nyelv ritmusa, a rímek játéka így rabul tudta ejteni a mű ifjú alkotóját

II. korcsoport (10-13 évesek)

Megosztott 1. helyezett:

Barthó Petra: Lizának

A szerző hatalmas empátiával egy vak lány bőrébe bújik. Míg osztálytársai bátortalan távolságtartással vagy sajnálkozással kezelik, addig Liza ösztönösen ráérez, hogy a látását vesztett főhős számára a legnagyobb ajándék, ha újra olvashat, azzal ha felolvas neki. S bár drámai fordulatok érkeznek, a történet azzal az érzéssel tesz gazdagabbá minket, hogy hibáinkkal, tökéletlenségeinkkel együtt is képesek vagyunk fényt hozni egymás életébe.

és

Kupó Fanni Angéla: Zenevirágzás

Gréti úgy jön haza egy hangversenyről, hogy márpedig ő is zongorázni szeretne. Miért is ne? Csakhogy van egy kis bökkenő: Gréti siket! A szerző nagyon szépen, érzékenyen meséli el, hogy milyen érzés küzdeni valamiért, amit megálmodtunk, még akkor is, ha hideg fejjel nézve semmi esélyünk sincs elérni a vágyott célunkat. Az utolsó pillanatig drukkol Grétinek ebben a nagyon is motiváló történetben.

2. helyezett:

Szilágyi Ketrin: A topánka csodája

Ketrin egy online vásárlás során a személyes átvételre kattint. Ki gondolná, hogy ezzel egy időutazás kezdődik? Nagy lendülettel megírt, vidám, humoros történet a korok és generációk ütköztetéséről. Bő szókinccsel, ötletesen idézi meg a különböző nyelvi változatokat. A történetszövés is leleményes, például mentolos rágóval hatástalanítja a török katonát, és a sellővé változtatott Szöszke Böske is visszanyeri eredeti alakját. Várjuk a topánka platformos változatát, memóriahabos talpbetéttel, amit a szerző megígért nekünk a mese végén.

3. helyezett:

Tanka Sophie: A tudós kék macskája

Haszontalan, de érdekes találmányok: nyelvkinyújtós tűzhely, éneklő pirítóskészítő, táncoló hűtőszekrény? Dr. Azsé feltaláló és a bekékült cicája, Cicanid története sziporkázó fantáziával és humorról tesz tanúbizonyságot. Igazi happy end, hogy Dr. Azsé a történet végén a GyógyBigyó kifejlesztése után kedvet kap az állatok és emberek gyógyításához.

Különdíj:

Szűcs Kende: Mi leszel, ha nagy leszel

Ízig-vérig Janikovszky Éva szellemi örökségét hordozó pályamű. Ellenállhatatlan kedvesség és humor árad a szövegből. A szerző rendkívüli képzelőerővel tizenhét különböző foglalkozást is elképzel magának a tanártól, a kamionsofőrön át a zenészig. Igazi jövőutazó megoldásokkal kápráztatja el az olvasót, például orvosként ruhán is átvilágító betegségvizsgáló géppel és oltás-fagyival.

III. korcsoport (14-16 évesek)

1. helyezett:

Marton-Tímár Lina: Nézz körül

Mit tennénk, ha egyszer csak arra eszmélnénk, hogy egy szempillantás alatt lepergett az egész életünk? A jól megírt történet kamasz főszereplője ezzel a sokkoló helyzettel szembesül. Nagyon szép motívum, hogy megfiatalodott nagymamája kísérné át a túlvilágra, de ő még nem áll készen, neki még vissza kell mennie, hogy tartalmasabban, okosabban, élvezetesebben töltse ki az életét. Vajon kap még egy esélyt?

2. helyezett:

Asztalos Enikő: A sötétség mélyén

Kamaszos, lendületes, sodró történet. Egy nevelőotthonból hirtelen gazdagságba csöppenünk, a bulvársajtó rajtunk köszörüli a nyelvét, és már nem vagyunk benne biztosak, mi az, ami valóban megtörtént velünk, és mi az, amit képzeltünk. Az olvasót ide-oda cibálják az elbeszélő érzelmei. Végig nagyon nyugtalanító hangulat érzékelhető, bármi megtörténhet, ráadásul a történet nyitva is marad a végén.

3. helyezett:

Módler Zorka: Szombati történet

Ki ne szeretne a kutyájával beszélgetni? Belenézni okos szemébe és megérteni mit gondol a gazdájáról, a világról, hogyan él meg jutalmat, büntetést, mekkora izgalom járja át, ha sétálni viszik, milyen büszke, ha megvédte a területét a vélt vagy valós veszélyektől? Izgalmas történet alakulása, hogy a kirándulás az állatorvoshoz és a szuri ne az a bizonyos legyen… Szerencsére Zorka egyes szám első személyben megírt történetében kíméletes volt kutyával, olvasóval egyaránt.

Különdíj:

Könczöl Kitti: Csiszolatlan

Az írás hangulata nagyon megkapó, témaválasztása pedig szívet melengető. Kitti hőse egy kis mohás kavics, „aki” a mese során nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is nagy utazást tesz. A végén nagyon fontos igazság fogalmazódik meg benne: „Akik valóban szeretnek, azok azt nézik, akik vagyunk. A lényünket. Ha meg valaki nem tud értékelni, az nem azt jelenti, hogy nem vagy értékes. Csak nem vagy a megfelelő helyen. Még.”

Könczöl Kitti a történetmesélő és a vizuális kategóriában is pályázott, és mindkettőben megcsillogtatta érzékenységét, tehetségét és kreativitását.

Vizuális történetmesélés

1. helyezett:

Krolikowski Ambrus Ede: Pax könyvtrailer

Ambrus csodás ritmusérzékkel szerkesztette meg a könyvtrailer anyagát. Bár a regény szövegéből nem idéz szó szerint, de a képsorok, a zene és az összegző megfogalmazása érzelmileg megérinti, „behúzza” a nézőt, valódi művészi élményt ad. Az animáció önmagában kiemelkedő teljesítmény, nemcsak a remek ritmus miatt, hanem az esztétikus és szerethető karakterek, a nézőpont változások és a fények megragadó megformálása miatt is. Teljesíti a könyvtrailer hatását: rohanunk megvenni a könyvet!

2. helyezett:

Frank Luca Hermina: Kamélia az erdő szíve

Luca egy egész történetet, amit képregényként megrajzolt. Átsugárzik, mennyire azonosul főhősével, Kaméliával. Az ízig-vérig kíváncsi, kalandvágyó kislány rajong az állatokért, és imád olvasni. A szerző túlteljesítette egy klasszikus képeskönyv formai követelményeit, miközben végig fenn tudta tartani a történet feszültségét, izgalmát, és tartani tudta az „éppen jó” szöveg és kép arányt.

3. helyezett:

Kalotai Kincső Luca képregény

Kincső képregénye kalandozás az álom és a valóság között. Kiemelkedővé teszi a képregény műfajának alapos ismerete, a feszes történetszerkesztés, a jó ritmus, a vizuális történetmeséléshez való kitűnő érzéke, és természetesen az elmaradhatatlan őszinte, önreflektív humora, a remek csattanó, ami Janikovszky Éva szellemiségét idézi. Mindenképpen érdemes Kincsőnek fejlesztenie magát a vizuális alkotás terén.

Különdíj:

Pop Csenge-Natália: Lúdas Matyi képregény

A hosszú, irodalmi szövegből rövid, a képregény műfaji sajátosságainak megfelelő, pergő, a történet dinamikáját megtartó kivonatot készíteni, a legfontosabb csomópontokat kiválasztani, és azokat különböző nézetből, távolságból ábrázolni: nos, ez igazi bravúr! Az alkotó külön érdeme, hogy ezt a klasszikus történetet a feldolgozással aktualizálja, és saját nemzedéke számára is szerethetővé teszi. Csenge képregénye lenyűgöző teljesítmény.

Minden pályázónak köszönjük a részvételt és a díjazottaknak gratulálunk!

A XIX. Janikovszky Éva Történetíró Pályázat védnökei Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és Janikovszky János, a pályázatot támogató Móra Könyvkiadó vezérigazgatója voltak.

Fotók: FSZEK